24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum să scazi facturile de utilităţi atunci când temperatura de afară creşte
Cum să scazi facturile de utilităţi atunci când temperatura de afară creşte

13% din costurile de energie ale unei locuinţe sunt pentru răcire, conform comapniei Energy Star. În aceste condiţii, specialiştii recomandă trei modalităţi uşoare de a opri aceste cheltuieli, chiar şi în zilele fierbinţi de vară.

1. Porniţi ventilatorul. În loc să setaţi aparatul de aer condiţionat la 21° C sau 22° C, setaţi-l la 24 ° F şi lăsaţi ventilatorul să facă restul.
2. Faceţi schimbări simple care măresc eficienţa. Închideţi perdelele din timpul zilei pentru a împiedica soarele să încălzească casa, reduceţi utilizarea cuptorului, reparaţi conductele de aer neetanşe şi crăpăturile din jurul ferestrelor şi uşilor.
3. Înlocuiţi termostatul. Dacă aveţi aer condiţionat central, una dintre cele mai eficiente modalităţi de a economisi bani pe răcire este instalarea unui termostat programabil sau inteligent. (Ca un bonus, veţi economisi bani la încălzire şi în perioada iarnii.)

Termostatele programabile se pot programa, de regulă pe zilele săptămânii şi pe zilele de weekend, astfel cantitatea de răcire (sau încălzire) atunci când casa este goală sau când dormiţi se va reduce.
Termostatele inteligente se conectează la internet prin WiFi şi vă permit să vă controlaţi aerul şi căldura centrală cu telefonul smartphone. Unele termostate inteligente ţine evidenţa preferinţelor de temperatură şi folosesc datele pentru a optimiza programul de răcire şi încălzire. Altele au senzori multipli care monitorizează temperaturile în diferite părţi ale casei pentru o răcire sau încălzire mai echilibrată.
Sfaturile sunt date Consumer Reports citat de InfoCons (www.infocons.ro) - Asociaţia Naţională de Protecţia Consumatorilor.


Articole înrudite