29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ar putea fi redus la 1,5%, din vară
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor ar putea fi redus la 1,5%, din vară
Impozitul pe venitul microîntreprinderilor ar putea scădea, din iulie, la 1,5%, de la 3% în prezent, tot din vară urmând să fie introdus impozitul forfetar şi o TVA redusă la 9% la pâine, potrivit ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism, Maria Grapini.
Ea a arătat, însă, că este aşteptat răspunsul Ministerului de Finanţe cu privire la aceste modificări fiscale.
"Am propus şi am, în mare măsură, acceptul Ministerului de Finanţe. Sunt domenii care nu au, poate, o rată de profit de 5% şi de aici, la un impozit de 3% pe venituri, o companie trebuie să dea mai mult decât profitul. Propunerea este de 1,5% (impozit pe venitul microîntreprinderilor - n.r.), făcută să se aplice din 1 iulie. Dacă opinia mediului de afaceri este că e bine să nu mai stăm încă jumătate de an o vom aplica, dacă vor spune că nu, nu o vom aplica", a spus Grapini.
În ceea ce priveşte impozitul forfetar, aceasta a afirmat că va fi stabilit ca o sumă fixă care este mai mică decât ar fi o taxă plătită în cazul unei înregistrări corecte a veniturilor şi cheltuielilor.
"Am făcut un studiu pilot pentru patru coduri CAEN şi aş vrea ca rezultatul studiului să se aplice din iulie. Dacă rezultatele sunt bune, aplicăm şi la alte domenii precum service auto şi reparaţii auto, restaurante, baruri, cafenele, hoteluri, pensiuni. Diferenţa majoră este că pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanţi care ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, Covasna sau din Timişoara, în funcţie de mărimea hotelului, de gradaţie, în funcţie de capacitate. Atunci, la restaurante am luat alţi indicatori, la service auto şi la reparaţii alţi indicatori şi suma pe care noi am propus-o Ministerului de Finanţe este o sumă fixă care a provenit plecând de la istoric, respectiv de la cât s-a plătit în 2011 - un impozit corectat cu acei indicatori relevanţi. De exemplu, la hotelurile de la mare şi de la munte luăm sezonalitatea.(...) Pornind de aici, am constatat că dacă le punem o sumă fixă care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât şi la întreprinzător şi la administraţia publică", a spus Grapini.
Potrivit acesteia, compania nu mai plăteşte alt impozit, nu mai plăteşte 16% impozit pe profit.
"Acesta este un studiu care, în mod normal, ar trebui să dea rezultate dacă Ministerul de Finanţe îl va aplica întru totul. Peste două zile are loc o întâlnire între patronate, Ministerul pentru IMM-uri şi Turism şi Ministerul de Finanţe pentru a finaliza proiectul. (...) Este un nivel foarte mare de nefiscalizare în România în multe domenii, în unele din ele la peste 80% în puncte de vârf, şi aici spun turismul. Am făcut un studiu, pentru că aşa făceam şi în mediul privat ce s-a întâmplat pe trei ai în urmă, că nu poţi să iei pe o lună. Care a fost rezultatul modului de fiscalizare în România în ultimii 3 ani? Am constatat, cu tristeţe o spun, că percepţia care era s-a verificat, adică, să zicem, în cazul primilor 100 de restanţieri la stat, sumele lor sunt egale cu impozitul plătit de 430.000 de IMM-uri. Golul acela de la buget a trebuit acoperit prin a pune o nouă taxă, sau a mai îndrepta ceva sau a mai face presiune prin controale să mai ia o amendă şi aşa mai departe. Per total, în buget, acei bani au lipsit. Trebuie să vedem cum putem să facem o etică, o creştere a eticii în afaceri", a explicat ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediul de afaceri şi turism.
Cât priveşte spălătoriile auto, Grapini a explicat că vor trebui găsiţi indicatorii specifici.
"Acolo va fi o plată a unei sume fixe în funcţie de suprafaţă şi de ce face. Dacă este numai spălătorie are o anumită sumă, dacă este şi spălătorie şi reparaţii şi dacă mai are şi tehnologia specifică să facă verificarea impusă de RAR are alte sume. Nu va apărea ca o presiune fiscală. Au fost foarte fericiţi cei din service. Au spus că este o concurenţă neloială la ei, teribilă, mai ales că unii dintre ei nu au investit în acea aparatură de care au nevoie ca să facă verificările RAR şi că sunt tot felul service-uri pe toate drumurile care nu plătesc nimic, fac la negru", a explicat Grapini.


Articole înrudite