29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Economistul şef al Băncii Naţionale a României /BNR/, Valentin Lazea, propune ca băncile şi Ministerul Finanţelor Publice să creeze "liste albe" cu firmele care îşi plătesc datoriile la timp.
"Cam toate instituţiile au liste negre cu cei care nu achită datoriile - băncile au Centrala Riscurilor Bancare, MFP are o listă cu rău platnici care fac arierate. Ce ar fi dacă toate instituţiile acestea ar avea şi liste albe cu cei care achită la timp şi conştiincios obligaţiile. Vorbim nu de populaţie ci de întreprinderi mici, mijlocii, mari, corporaţii. Băncile să aibă o listă albă cu întreprinderile care şi-au achitat întotdeauna creditele la timp, iar MFP să aibă o listă pusă pe site cu întreprinderile care nu au întârziat niciodată cu plata taxelor", a declarat marţi oficialul BNR, la o conferinţă pe tema IMM-urilor şi eticii în afaceri.
Lazea a adăugat că astfel de liste albe cu cei care achită la timp obligaţiile ar trebui să aibă şi asociaţiile IMM-urilor şi exportatorilor.
"Trebuie să dăm clar sentimentul că a fi corect în afaceri aduce şi beneficii, nu numai costuri. Azi, la noi, a fi corect este perceput numai cu costuri, adică cu alte cuvinte sunt corect dar am numai belele", a mai spus Valentin Lazea.


Articole înrudite