29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Seceta, care a afectat puternic producţia de cereale din Statele Unite şi a dus preţurile la niveluri record, a avut consecinţe mai reduse în Europa, unde producţia se va contractă în medie în acest an cu 2,2%, arată Comisia Europeană într-un raport asupra culturilor agricole. România este însă cea mai afectată în ceea ce priveşte scăderea producţiei în raport cu anul 2011, volumul acesteia scăzând în 2012 cu 35,8%.
Comisia Europeană şi-a prezentat prognozele privind cerealele din statele membre ale UE pe 30 august. La nivel european, în ciuda secetei din mai multe state membre, prognozele actuale estimează o producţie de 279 milioane de tone de cereale. Acest nivel este cu 2% sub media din ultimii cinci ani, însă este cu 25 de milioane de tone peste cifrele înregistrate în sezonul 2007/2009, care s-a dovedit a fi un an foarte rău pentru producţia agricolă. În ceea ce priveşte producţia de grâu, estimată în prezent la 127 milioane de tone, aceasta are un nivel asemănător mediei din ultimii cinci ani. Faţă de anul 2011 însă, scăderea este de 1%. Producţia de porumb, prognozată în prezent la  60 de milioane de tone, este cu 2% mai mare în raport cu media ultimelor cinci ani, dar cu 11% mai mică în raport cu 2011.
La nivel mondial, pe fondul secetei din SUA, prognoza privind producţia de cereale pentru sezonul 2012/2013 s-a redus comparativ cu luna trecută, arată un comunicat al Comisiei. Totodată, sprijinite de contractarea producţiei furnizorilor mondiali, preţurile grâului au rămas aproape de nivelurile maxime în august.
În acelaşi timp, stocurile mondiale sunt previzionate să scadă cu 33 milioane de tone, la 338 milioane. Ponderea actuală a stocurilor în consum este aproape de nivelul din 2011. Aceasta a scăzut de la 20% la 19%, şi este de aşteptat să ţină preţurile la niveluri şi cu volatilităţi ridicate.
Conform Comisiei Europene, în rândul celor mai importanţi producători ai Uniunii Europene (Franţa, Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, Spania, Ungaria şi România), care cumulează 80% din producţia totală a UE, România va avea cel mai puternic declin. Astfel, în ţara noastră producţia de cereale este prognozată să scadă în 2012 cu 35,8% faţă de 2011. Există însă şi un efect statistic important, România venind după un an agricol 2011 foarte bun, în care producţia a crescut cu 8,9% în raport cu 2010.
Þara noastră este urmată de Ungaria şi Spania, în ambele tari producţia de cereale scăzând cu 18,9%. De asemenea, şi Polonia va avea un recul al producţiei faţă de anul precedent, de 3,2%. Pe de altă parte, Franţa, Germania şi Italia vor înregistra în 2012 creşteri ale producţiei în raport cu 2011, de 9,2%, 4,6% şi, respectiv, 8,5%. În Marea Britanie producţia agricolă se va majora cu 0,8%.
Comentând aceste prognoze, Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, a spus: "Evoluţiile recente ale pieţelor agricole şi alimentare au demonstrat încă o dată necesitatea unei politici agricole comune puternice. În ultimele săptămâni, seceta din mai multe regiuni ale lumii a dus la creşteri dramatice ale preţurilor pentru mai multe mărfuri, în principal porumb şi soia, care riscă să destabilizeze mai multe sectoare ale agriculturii europene".
"Volatilitatea excesivă a pieţelor arată clar că agricultura globală necesită investiţii, politici publice de management şi predictibilitate. În contextul schimbărilor climatice şi creşterii cererii de alimente este crucială valorizarea într-un mod sustenabil a diversităţii potenţialului agricol al UE. De asemenea, este crucial să susţinem alte părţi ale lumii, în special ţările în dezvoltare, să aibă politici agricole proprii şi ambiţioase în scopul de a creşte securitatea alimentară globală", a adăugat Cioloş.


Articole înrudite