15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Criza datoriei externe afectează ţările europene, una după alta. După Grecia, Irlanda şi Portugalia, alte două state sunt acum ameninţate de faliment - Italia şi Spania. Liderii comunitari fac eforturi pentru a calma pieţele cuprinse de panică. Săptămâna trecută, Statele Unite s-au aflat la un pas de incapacitate de plată, iar ratingul de credit al ţării a fost redus, pentru prima dată în istorie. Statele cele mai expuse riscului de a rămâne fără bani sunt şi cele cu datoria externă cea mai mare.
Þara cu cea mai mare datorie externă este de departe Statele Unite ale Americii. Washintonul datorează creditorilor străini peste 15.000 de miliarde de dolari.
Pe locul doi se situează Japonia, cu o datorie de 4.430 de miliarde. Iar pe poziţiile următoare se clasează Rusia şi Franţa - care au acumulat debite de 2.300 şi, respectiv, 2.200 de miliarde de dolari.
Aceste sume pot fi însă înşelătoare. Factorul cel mai important în evaluarea unei datorii suverane este ponderea în produsul intern brut. După acest criteriu, topul statelor înglodate în credite se schimbă radical.
Pe primul loc se situează Japonia,  care are o datorie echivalentă cu 234% din PIB. Pe poziţia a doua se află Federaţia Sfântul Christofer şi Nevis,  o naţiune cu doar 52.000 de locuitori, care ocupă două insuliţe din zona Caraibelor. Datoria sa externă se ridică la 700 de milioane de dolari. O sumă aparent infimă, dar care reprezintă dublul Produsului Intern Brut al ţării.
Locul trei în ierarhie este ocupat de Grecia. Statul are credite de 317 miliarde de dolari, adică 139 de procente din PIB.
Statele Unite se poziţionează în acest top abia pe locul 12, cu o datorie care ajunge la 99,3% din Produsul intern brut.
Iar Rusia nici măcar nu figurează printre primii 20 de datornici ai lumii, deoarece debitele sale se apropie de 13 procente din PIB.


Articole înrudite