07 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Au fost furate 4 lăzi cu focoase pentru rachete, dintr-un tren plecat de la Braşov spre Giurgiu. Aproape neimpresionant. Ne amuzăm sau trecem peste ridicolul unui stat atât de slab?! Dacă am deschis cutia „descentralizării”, pledând pentru vânzarea la bucată a obiectivelor strategice - adică darea în administrarea autorităţilor locale, până la vânzarea efectivă fiind doar o chestiune de timp – nu ne poate mira faptul că dormind la propriu ne este furat patul de sub noi.
Susţin, convinsă, că un stat puternic trebuie să aibă instituţii funcţionale. Iar atare situaţie poate fi asigurată prin conducerea profesioniştilor, şi nu prin numiri politice. Politrucii se rotesc pe diferite fotolii, fără a avea habar de sistemul pe care au venit să îl gestioneze, adică să îi prăduiască bugetul. Ar fi de bun simţ ca funcţiile politice să fie ocupate pe lângă Parlament, doar la nivelul miniştrilor. Nu se va întâmpla aşa ceva, indiferent ce formaţiune politică se va afla la guvernare. Deci e clar că pretenţia enunţată face parte din sfera viselor. Însă dacă politicienii ar suferi vreodată brusc o mutaţie genetică, mentală, de conştiinţă, şi-ar putea propune să aşeze statul pe făgaşul cel bun. Cum ar fi o asemenea societate? Este tot mai limpede, atât capitalismul cât şi comunismul şi-au atins limitele, drept pentru care ar fi nevoie de extragerea unor componente din curentele de gândire politico-economice care au funcţionat de-a lungul istoriei, şi prin combinarea lor am putea obţine funcţionarea unui stat bun. Acesta ar trebui să se bazeze pe politici economice care să încurajeze dezvoltarea mediului de afaceri, care asigură pe de o parte susţinerea angajaţilor, dar şi bugetul naţional. Din bugetul de stat ar trebui să poată fi susţinute pe lângă sănătate, învăţământ, apărare şi obiective strategice naţionale. De exemplu, acordarea porturilor unor indivizi nu va genera dezvoltarea acestei infrastructuri, ci în foarte scurt timp traficul va scădea, navele vor alege porturile altor ţări, iar indivizii care s-au trezit proprietari pe faleza câte unui oraş - să alegem Tulcea - nu vor reuşi nici măcar să asigure lucrările de menţinere necesare, nemaifiind vorba şi de investiţii. Experienţa a demonstrat cele de mai sus în cazul Portului Brăila, pentru care la revenirea în administrarea statului a fost nevoie să se cheltuiască mai mult pentru lucrări de reabilitare, decât s-ar fi cheltuit dacă se asigura întreţinerea. Deci, administrarea porturilor printr-o viziune unitară, poate genera rezultate financiare bune.
Un stat puternic îi poate îngriji şi pe neajutoraţii săi, iar încurajarea natalităţii reprezintă o chestiune extrem de importantă, asigurând continuitatea acelei naţii. Într-un atare stat legislaţia este respectată, cetăţenii trăiesc decent, având responsabilitatea propriilor acţiuni. Devălmăşia lui „merge şi aşa” nu are loc, iar ciordeala de la toate nivelele nu există.
În lumea reală, statul nostru se descentralizează destrămându-se.


Articole înrudite