Începutul lunii august a debutat cu incendii la mirişti, vegetaţie uscată şi chiar lanuri de cereale nerecoltate. Cauzele producerii acestor evenimente sunt fumatul în locuri interzise, efectuarea de lucrări fără a fi respectate normele elementare de prevenire a incendiilor, jocul copiilor cu focul şi chiar acţiuni intenţionate. Incendii violente s-au înregistrat şi la depozitele de furaje, fiind identificate cauze precum fumatul, jocul copiilor cu focul şi neglijenţa în folosirea focului deschis.
La începutul lunii, la Smulţi, la un depozit de furaje, din cauza unui foc deschis, au ars două căpiţe de fân, 50 de baloţi de paie şi 200 baloţi de lucernă. Incendiul a fost lichidat după două ore. Cu o zi mai târziu, echipaje ale pompierilor au acţionat timp de aproximativ două ore pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale din localitatea Pechea, unde au ars 500 kg furaje şi un metru cub de cherestea. În aceeaşi zi s-a anunţat izbucnirea unui incendiu în localitatea Adam, comuna Drăguşeni. Când au ajuns la locul evenimentului, incendiul cuprinsese 20 hectare de grâu nerecoltat, focul ameninţând celelate culturi vecine. S-au distrus grâne în valoare de 25.000 lei şi au fost salvate culturi în valoare de 20.000 lei. La Tuluceşti, mai apoi, pompierii au fost solicitaţi pentru a localiza un incendiu de vegetaţie uscată. Pornit de la un foc deschis, incendiul a distrus aproximativ 50 ha de mirişte. Alte incendii de acest fel au avut loc în Tecuci, unde echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu extins pe o suprafaţă de 3 hectare de mirişte. În zona Triajului din Galaţi, pompierii au intervenit timp de două ore pentru a limita propagarea unui incendiu care arsese 4 ha de vegetaţie uscată. Incendiile nu au produs victime omeneşti, iar cauza acestora a fost stabilită ca fiind focul deschis. Echipajele de pompieri au fost solicitate pentru a interveni la un incendiu şi în localitatea Cruceanu, comuna Rădeşti. Din cauza fumatului în locuri nepermise, focul izbucnit a ars 7 tone de lucernă dintr-o gospodărie.
„Întrucât este sezonul temperaturilor cu cele mai mari valori pozitive, gradul de umiditate al vegetaţiei este scăzut, factor care favorizează izbucnirea si propagarea rapidă a flăcărilor, este necesar a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti”, a precizat mr. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.