18 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Chiar de Bunavestire, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi a organizat, în semn de recunoştinţă faţă de colaboratorii săi, vernisajul expoziţiei Arta naivă, Ediţia I „Artă şi Meşteşug” din cadrul programului „Pământ şi suflet”. Întregul proiect se va desfăşura pe parcursul a patru ani iar expoziţia din ziua de Bunavestire este un preambul pentru următoarea activitate importantă iniţiată de Centrul Cultural: Salonul Naţional de Artă Naivă „Înviere şi Lumină”.
Pe simezele mansardei Centrului Cultural au expus: Ioana Gheorghiu, Viorica Dobrotă Ionelia Stoica Caramalău (pictură naivă), Dănuţ şi Daniela Lificiu (icoane pe sticlă şi lemn), Doina Moldoveanu (pictură naivă, obiecte artizanale), Ina-Diana Panamarciuc (icoane pe sticlă, lemn, piatră, scoarţă de copac).
Artiştilor prezenţi la eveniment le-au fost înmânate diplome de excelenţă.
Fiecare, în parte, şi-a amintit cum a început să picteze, cum s-a apucat de „arta naivă”. Daniela Lificiu a rememorat cu drag momentul când a luat pensula pentru prima dată în mână: „Am fost foarte stângace la început, am stricat o groază de icoane până am învăţat”. Icoana, ca obiect de artă dar şi că obiect de cult religios, este privită acum cu alţi ochi şi de soţul ei, Dănuţ Lificiu: „Icoana pe sticlă la început nu mi-a plăcut, trebuie să recunosc. Dar, pictând, privindu-le, mi-am dat seama că transmit altceva decât icoana pe lemn. Am încercat şi am învăţat să le înţeleg, să le simt. Este vorbă nu numai de sacralitatea acelei icoane, de personejele care sunt pictate în ea, dar este vorba şi de puţin din sufletul poporului român”.
Prof. Liliana Jorica Negoescu nu a putut decât să îi felicite pe cei care s-au dedicat artei, fără a avea studii de specialitate, din simplă plăcere: „În această lume nebună, aproape haotică, cu atâta stres care ne înconjoară, dumneavoastră reuşiţi să vă regăsiţi puterea şi candoarea de a vă găsi o bucurie şi o fericire în această activitate extraordinară, activitatea artistică”.
Pentru elevii Liceului de Artă Dimitrie Cuclin prezenţi la vernisaj, „lucrările care sunt expuse ar putea să fie o lecţie de curăţenie sufletească şi de sincer entuziasm şi iubire pentru pictură”, a concluzionat prof. Negoescu. Expoziţia  este deschisă până pe 15 aprilie în Salonul Artelor din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Articole înrudite