Temperaturile caniculare sunt greu de suportat în tot oraşul, dar dacă un om sănătos mai are alternativa ieşitului la bazin sau a mersului la răcoare, pentru un bolnav internat într-un salon neclimatizat opţiunile sunt limitate. Ca să scape de căldură, bolnavii fac curent între uşi şi geamuri, beau non-stop apă rece şi transformă ziarele în evantaie. Astea sunt soluţiile găsite de bolnavii internaţi în partea neclimatizată a secţiei Oncologie a Spitalului de Urgenţă Galaţi, unde în saloanele fără aer condiţionat, înainte de prânz, erau peste 32-33 de grade Celsius. „E cald rău, ce să facem? Şi suntem şi bolnavi. Bem apă rece amestecată cu apă la temperatura camerei, ca să nu răcim altfel. Mai tragem draperiile astea, mai ne facem vânt cu ziarele. E tare greu”, spunea Ion Pătraşcu.
Nu în toată secţia e aşa. Câţiva metri mai încolo, în partea climatizată a secţiei, bolnavii cazaţi în saloanele cu aer climatizat o duc mult mai bine. Stau îmbrăcaţi cu bluză de pijama şi chiar înveliţi. Mai în glumă, mai în serios, unii dintre ei le propun medicilor să facă prin rotaţie schimb de pacienţi între saloanele climatizate şi cele fără climatizare. Cei care nu au acest noroc coboară în curtea spitalului, la umbră, şi spun că în secţiile fără aer condiţionat este crimă şi pedeapsă. În saloanele neclimatizate conducerea spitalului a pus draperii albe şi asistentele au grijă ca bolnavii să se hidrateze. „Vom monta şi jaluzele, va fi mult mai bine. Unde e aer condiţionat e logic mai bine, unde nu avem aer condiţionat asigurăm cât putem confortul bolnavilor”, a precizat dr. Rodica Vasile, şefa secţiei Oncologie. Din păcate, asta e tot ce pot face medicii până când vreun sponsor le va asigura aer condiţionat peste tot.
Au leşinat pe străzi
Canicula a dat de lucru şi mai mult echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi. Potrivit informaţiilor furnizate de către dr. Mihai Polinschi, directorul SJA Galaţi, luni, în miezul zilei, au leşinat pe stradă nu mai puţin de patru persoane, în timp ce alte trei au leşinat, tot din pricina căldurii, în propriile case. Marţi, trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie, în Galaţi şi Tecuci, au căzut pe stradă, toţi fiind băuţi, ceea ce înseamnă că nu au dat deloc atenţie sfaturilor medicilor, care interzic cu totul consumul de alcool în timpul caniculei. S-a înregistrat şi un deces în Micro 17, la o femeie care a suferit în cursul dimineţii, la ora 8, un stop cardiorespirator, dar în acest caz încă nu se ştie dacă decesul a fost provocat sau favorizat de căldură. De când canicula chinuie gălăţenii, numărul apelurilor primite la dispeceratul Ambulanţei a crescut cu 15% faţă de o zi obişnuită, dar a scăzut faţă de luni, chiar dacă marţi a fost mai cald. Asta arată că, speriaţi de avertizările meteorologice, gălăţenii cu probleme de sănătate au stat mai mult prin case şi nu s-au expus.
De la DSP: sfaturi pentru populaţie şi măsuri anticaniculă
Direcţia de Sănătate Publică Galaţi face următoarele recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme:
Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală; Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius; Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine); Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise; Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă; Beţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute; Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. „Am luat legătura cu primăriile şi am cerut să se stabilească care sunt locurile cu aer condiţionat unde populaţia se poate răcori în aceste zile caniculare. Vom primi situaţia şi o vom face publică. În general, este vorba de locaţii ca magazine, farmacii şi hipermarketuri, care au deja aer condiţionat. Acolo am cerut să se asigure şi apă rece şi consultaţii”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi. În plus, DSP a cerut spitalelor şi serviciilor de urgenţă să ia toate măsurile pentru a face faţă solicitărilor din zilele caniculare.