09 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
108 dintre cei 250 de medici de familie gălăţeni au reuşit, până ieri la prânz, să încheie noile contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Asta după ce la sfărşitul săptămânii trecute, la Bucureşti, la negocierile cu Ministerul Sănătăţii, s-a decis ca medicii de familie din toată ţara să accepte şi să semneze noile contracte cadru după ce mai mult de o săptămână activitatea cabinetelor medicale a fost aproape blocată în ceea ce priveşte eliberarea de reţete compensate şi gratuite şi bilete de trimitere la spital.
„Până acum 108 medici de familie au reuşit să  semneze cu noi noile contracte. Nu se vor mai da niciun fel de penalităţi medicilor de familie care nu au semnat până vineri acest contract deoarece atât preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cât şi ministrul Sănătăţii au declarat că, atâta vreme cât la nivelul conducerii asociaţiilor medicilor de familie s-a luat măsura semnării contractelor vineri, vom aştepta până ce medicii semnează aceste contracte în decursul acestei luni, iar medicilor de familie care au dat reţete compensate şi gratuite de la începutul acestei luni, chiar dacă nu aveau contract, să le fie decontate aceste reţete”, a declarat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, Olimpia Buzia.
Asta înseamnă că începând de marţi toţi medicii de familie eliberează reţete compensate şi gratuite şi bilete de trimitere în spital.
”Deocamdată situaţia s-a rezolvat, deoarece încă nu au apărut normele în Monitorul Oficial. Dacă nu se vor publica aşa cum ne-am înţeles la negocieri, lucrurile se pot schimba, ceea ce nu ne dorim”, a declarat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.
Oricum, se poate spune că medicii de familie au reuşit, măcar parţial, să obţină anumite avantaje pentru ei şi pentru pacienţi. S-a renunţat la bugetul orientativ pe fiecare cabinet, s-a renunţat la prevederea care cerea ca bolnavii cronic să fie consultaţi doar o dată la trei luni şi, la fel, s-a renunţat la farmacia ”de famile”, prevederea care obliga pacientul să îşi ia reţetele compensate şi gratuite doar de la o singură farmacie.

Articole înrudite