Procurorii DNA au reţinut 24 de ore un director zonal al OMV Petrom şi un expert imobiliar responsabil cu înstrăinarea activelor secundare în cadrul Petrom, acuzaţi de luare de mită. Cei doi au fost prinşi negociind, în cadrul a două întâlniri ce au avut loc în restaurante, întrăinarea unor imobile ale societăţii. Evident că înstrăinarea se făcea în condiţii care prejudiciau firma dar avantajau cumpărătorul căruia i s-a cerut mită pentru a obţine această facilitate.
În ordonanţa de reţinere se arată că în cauză există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada octombrie 2013 – mai 2014, inculpaţii Ana Petre, expertul imobiliar, şi Nicolae Gavrilescu, directorul zonal, i-au pretins, în mod direct, unui denunţător, suma de 10.000 de euro pentru a-i aproba vânzarea – cumpărarea, la un preţ avantajos pentru denunţător, a unor imobile aparţinând SC PETROM SA, inculpaţii fiind angajaţii acestei societăţi. Au avut loc două tururi de negocieri în restaurante, fiind pretinsă suma de 10.000 de euro. Cu acesată ocazie, denunţătorul a plătit şi contravaloarea notei de plată pentru Gavrilescu Nicolae şi Petre Ana. Procurorii DNA susţin că apoi, la data de 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a şi primit de la denunţător suma de 45.000 lei, cu titlu de mită, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante.
Contra unei mite, vindeau un imobil ce valora 50.000 euro cu 20.000
Concret, în cauză se reţine că, la sfârşitul anului 2013, societatea comercială administrată de denunţător şi-a manifestat intenţia de a cumpăra mai multe imobile aparţinând PETROM (punct de lucru în comuna Slobozia – Conachi). În acest sens, a luat legătura cu Petre Ana, persoana de contact din partea PETROM pentru astfel de contracte. Aceasta i-a relatat denunţătorului că îi poate aproba vânzarea imobilelor la preţul de 20.000 de euro, preţ oferit de către acesta şi situat sub cel cerut de PETROM, de 50.000 de euro, întrucât ea este persoana care înaintează documentaţia factorilor decizionali din cadrul PETROM şi întocmeşte referatul final pe care directorii PETROM îl vor semna, sugerând că este necesară şi cointeresarea directorului de zonă, Gavrilescu Nicolae. Ulterior, în cadrul unei întâlniri pe care denunţătorul a avut-o atât cu Petre Ana cât şi cu Gavrilescu Nicolae într-un restaurant din Galaţi, cei doi i-au pretins acestuia, în mod direct, suma de 10.000 de euro, pe care acesta să-i remită înainte de începerea întocmirii documentaţiei pentru vânzarea – cumpărarea imobilelor. La data de 27 mai 2014, inculpatul Gavrilescu Nicolae a primit de la denunţător suma de 45.000 lei, cu titlu de mită, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Magistraţii de la Tribunalul Galaţi erau chemaţi ieri să decidă dacă cei doi vor fi sau nu arestaţi preventive sau pot fi judecaţi în stare de libertate.