O serie de importante manifestări culturale au fost organizate miercuri, pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, precum şi împlinirea a 164 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Manifestările au debutat la statuia poetului din parcul care-i poartă numele, unde reprezentanţi ai instituţiilor culturale, elevi şi nu numai, au depus flori şi coroane pentru a-şi exprima admiraţia şi preţuirea creaţiei eminesciene. „E important evenimentul fiindcă Eminescu, aşa am denumit şi aniversarea, «Mihai Eminescu, expresia supremă a spiritualităţii româneşti», este geniul de necontestat, de netăgăduit de nimeni şi s-a luptat intelectualitatea română şi a reuşit, printr-o lege, în 2010, să decreteze ziua de 15 ianuarie, ziua naşterii poetului, în Ziua Culturii Naţionale. De aceea este importantă. Dar importantă este creaţia, opera poetului naţional nepereche, Mihai Eminescu", a spus Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, înainte să depună coroane de flori la statuia poetului.
Mai departe, la Biblioteca Judeţeană, în sala care poartă numele marelui poet sărbătorit la 15 ianuarie a avut loc un eveniment amplu, menit să îl cinstească prin alocuţiuni şi recitări de poezii pe Eminescu. În cadrul acţiunii au luat cuvântul mai mulţi oameni de cultură, printre care şi scriitorul Theodor Parapiru, Corneliu Antoniu, preşedintele filialei Galaţi - Brăila a Uniunii Scriitorilor din România, Cătălin Negoiţă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu, actori ai Teatrului Dramatic, studenţi şi elevi.
„Stau şi mă întreb câte oraşe din România se pot mândri cu şederea lui Eminescu pe meleagurile lor. Răspunsul vine prompt: Galaţiul. A fost gazda titanului poeziei în trei rânduri - în anul 1867, pe când avea doar 17 ani şi însoţea, în calitate de sufleur, trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale; în iunie 1879, tot în calitate de sufleur, dar şi în calitate de actor cu replici minunate în reprezentaţiile ţinute în case particulare; iar ultima dată a sosit la Galaţi pe 16 octombrie 1911, şi a rămas pentru eternitate sub forma monumentului sculptat de Wladimir Hegel, prima statuie ridicată în memoria poetului care a fost aşezată în parcul ce spre cinstire îi poartă numele", a spus Zanfir Ilie în cadrul evenimentului.