Minivancanţa de 1 mai a început cum nu se poate mai bine, cu o avalanşă de gălăţeni care luat cu asalt locurile de agrement din apropierea Galaţiului. De pe 2 mai numărul grătarelor întinse la iarbă verde a mai scăzut, dar a crescut iar sâmbătă. Asta pentru că nu toată lumea a avut cum să plece la mare sau la munte. Prima ţintă şi cea mai la îndemână a fost, încă din dimineaţa primei zile de vacanţă, pădurea Gârboavele de lângă oraş. Pe 1 mai se formaseră deja cozi la intrarea în pădure. Evident că oamenii au încins grătarele. Asta au văzut şi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care ştiu că unde e grătar e foc şi nici incendiul nu e departe. Tocmai de aceea echipe ale ISU au colindat pădurea şi i-au avertizat pe petrecăreţi să nu aprindă focul aiurea şi să stingă totul când vor pleca, pentru că, dacă nu ascultă de vorbă bună, pot lua amenzi care să le strice cheful de mici şi bere. Majoritatea celor care au petrecut la iarbă verde au înţeles şi s-au conformat.
Pe 2 mai, pădurea Gârboavele a fost călcată şi de Garda de Mediu. „Aici nu am avut probleme. Toată lumea a respectat regulile, nu a trebuit să dăm nicio avertizare. Faţă de alţi ani, acum lumea a înţeles regulile. Am mai fost şi în alte zone, dar nu au existat mari probleme. La Barboşi s-a dat un avertisment, dar atât”, ne-a declarat Iulian Cosma de la Garda de Mediu.
Şeful Serviciului Administrarea Domeniului Public din cadrul CJ Galaţi, Vali Viorel Sandu, estima că în minivacanţa de 1 mai vor fi 10.000 de gălăţeni în pădurea Gârboavele: „Am avut 6.000 de vizitatori în cele trei zile de Paşte şi asta deoarece vremea nu a fost mereu bună. acum estimăm în jur de 10.000”.
De la grătar la spital
Numărul gălăţenilor care au sunat la serviciul de ambulanţă în timpul minivacanţei a fost mare. Cel puţin pe 1 mai numărul solicitărilor de ajutor s-a dublat. „Am avut în continuare un număr mare de cazuri, aproape dublu faţă de o zi obişnuită. Am primit solicitări de tot felul dar, de data asta, am fost apelaţi să acordăm ajutor în mai multe situaţii în care pacienţii prezentau afecţiuni digestive. Acestea puteau să apară pe seama unor exagerări la picnic sau pe seama combinaţiilor alimentare nu tocmai bune pentru organism. Am avut însă şi solicitări numeroase de la persoane cardiace, de la cei care au suferit infarcte. Am înregistrat, însă, puţine solicitări de la cei bătuţi sau de la cei care au băut”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.