O pledoarie pentru medicina rurală şi pentru ceea ce poate însemna experienţa de medic la ţară. Este mesajul transmis de cartea ”Jurnalul unui medic de ţară” a dr. Vasile V. Popa, medic ginecolog, dar care şi-a început cariera ca medic la ţară la dispensarul comunei vasluiene Roşieşti. Fiu al unui om închis de Securitate, al ”unui duşman al poporului”, aşa cum era considerat atunci oricine se opunea orânduirii comuniste, dr. Popa povesteşte întâmplări, mărunte sau nu, grave sau amuzante, ale felului în care a devenit din simplu medic al Roşieştiului un om de-al locului, respectat de majoritatea oamenilor şi, evident, în conflict cu ”scursorile” care nu ştiau decât să denigreze. „Jurnalul unui medic de ţară” e o lectură care îi poate convinge pe unii tineri medici că a fi medic la ţară nu e o pedeapsă ci un fel de calificare la locul de muncă.
”Ceea ce se întâmplă în zilele noastre cu absolvenţii facultăţilor de medicină, cu politica sanitară în general, m-a determinat să dau tiparului jurnalul. Doresc să se constituie într-un îndemn adresat tinerilor medici să se ducă să practice câţiva ani la ţară medicină generală. Ar fi un bun prilej să asimileze cunoştinţele generale medicale şi în acelaşi timp s-ar achita de datoria morală de a fi prezenţi şi în mijlocul ţăranilor. Nu poţi fi un bun specialist dacă nu eşti mai întâi un bun medic de medicină generală”, spune autorul. Cartea a fost prezentată la raportul de gardă al medicilor de la Spitalul de Urgenţă, unde dr. Popa şi-a petrecut poate cei mai mulţi ani de carieră.
”Este un distins coleg dar nu doar un medic de excepţie ci un scriitor care povesteşte realităţi ale unui stil de viaţă medicală de mult apus. A fost o onoare pentru noi să îi prezemtăm cartea”, a spus dr. Nicolae Bacalbaşa.