Ziua Păcălelilor, aşteptată cu nerăbdare mai mult de copii, este o sărăbătoare întâlnită în întreaga lume: în SUA, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Franţa, Germania. Dacă în Franţa celor păcăliţi li se dă numele de „poisson d'Avril”, în Anglia celor care li se făceau farse li se spunea, simplu, „noddy”.
Aşa cum este de aşteptat, legat de această zi sunt zeci de superstiţii. Se spune că păcăleala de 1 aprilie trebuie făcută doar până în ora 12.00, întrucât toate celelalte ce urmează acestei ore aduc ghinion sau că oficializarea unei căsătorii chiar în această zi nu este făcută să dureze pentru mult timp.
Dar care este originea acestei zile şi de ce nu este Ziua Păcălelilor pe 2, 3 sau 4 aprilie? Până în 1582, Anul Nou era sărbătorit timp de opt zile, în perioada 25 martie-1 aprilie. Trecerea la calendarul gregorian a făcut ca Anul Nou să fie mutat pe 1 ianuarie şi, cum în acele vremuri veştile circulau destul de anevoios, unii oameni nu au aflat de această schimbare şi au continuat să sărbătorească Anul Nou tot pe 1 aprilie.
Lipsa lor de informare a fost „taxată” de toţi cei care deja trecuseră la noul calendar şi astfel cei închişi în vechile obiceiuri au fost ţinta multor glume şi farse. Desigur, încet-încet, cu timpul, cu toţii au trecut la noul calendar dar nu au mai vrut să renunţe la acest obicei, de a-şi face farse şi glume nevinovate.
Nu trebuie să existe neapărat o Zi a Pacalelilor, o Zi a Îndrăgostiţilor sau o zi în care să ne sărbătorim odraslele (Ziua Copilului). Putem să ne facem glume nevinovate şi să ne păcălim frumos în fiecare zi, tot aşa cum nu trebuie să aşteptăm ziua de 14 februarie ca să ne aducem aminte că avem o jumătate pe care o iubim. Aşadar, trăiţi frumos, zâmbiţi şi, în momentele dure din viaţă, faceţi „haz de necaz”. Asta ne ajută, în vremuri tulburi, să nu ajungem cu toţii la Psihiatrie.