09 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vineri, în cadrul Conferinţei Extraordinare cu tema „ Strategia Dunării”, invitat de onoare a fost Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Studenţii prezenţi în Aula Virgil Madgearu” a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor au fost interesaţi de posibilitatea ca în viitor să poată accesa fondurile europene destinate dezvoltării regiunii Dunării şi, implicit, întregii zone a Galaţiului.
Întors de curând dintr-o vizită oficială de la Paris, Baconschi este conştient că nu va fi foarte uşor întregul proces şi că „va fi o bătălie pentru noul buget comunitar”. „Chiar şi în Franţa, cu o cultură administrativă mult mai evoluată decât a noastră, e greu să ajungi la bani europeni”, a mărturisit ministrul. De altfel, deja s-au făcut demersuri în acest sens, al simplificării procedurilor de accesare a banilor şi i-a fost înmânată o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, prin care i se aduce la cunoştinţă nevoia unei politici întregi de simplificare. În final, banii ce se vor aloca vor ajunge la comunităţile locale, „ baneficiarii ultimi sunt comunităţile locale” şi cei care se vor implica au nevoie să primească creditare cât mai flexibil şi, nu în ultimul rând, au obligaţia să demonstreze că banii pe care i-au primit îi folosesc pentru ce au spus şi nu în cu totul alte direcţii.
Baconschi a subliniat că pentru Strategia Dunării sunt încă disponibili, din fonduri strucurale, „cam 43 de miliarde de euro”. Sunt 11 domenii prioritare ale planului de acţiune: transporturi (fluviale, terestre, aeriene), energie, turism şi cultură, calitatea apei, gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme, biodiversitate, competitivitatea întreprinderilor, resurse umane, cercetare şi educaţie, capacitate administrativă şi securitatea cetăţeanului. Materializarea acestor proiecte ar duce la „creşterea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi” iar „dumneavoastră vă puteţi implica în proiecte de mediu, de cultură sau de cercetare şi puteţi umaniza aplicarea acestei strategii” le-a spus ministrul studenţilor gălăţeni. România va coordona, astfel, trei domenii: transportul fluvial (împreună cu Austria), turism şi cultură (împreună cu Bulgaria), gestionarea riscurilor, prevenirea riscurilor de dezastre ecologice (împreună cu Ungaria).
În afara celor 11 domenii distincte, sunt şi alte registre în care se pot implica cei interesaţi, cum ar fi: asigurarea navigabilităţii pe tot cursul navigabil al Dunării şi pe toată durata anului, retehnologizarea porturilor, generalizarea internetului de bandă largă, inclusiv în mediul rural, crearea unui Institut Internaţional  pentru Delta Dunării şi Marea Neagră, construirea canalului Dunăre-Bucureşti şi diverse proiecte de diversitate culturală, lingvistică şi religioasă.
Mesajul transmis de ministrul român a fost că suntem privilegiaţi iar „Dunărea va fi o binecuvântare constantă pentru noi”. În acest context atât de favorabil, nu ne rămâne decât să „profităm” din plin de această conjunctură favorabilă şi să nu rămânem la stadiul de proiecte şi strategii doar la nivel teoretic.
După spusele ministrului. Galaţiul n-a avut în faţa ochilor, de mult timp, o mai mare şansă de dezvoltare rapidă ca cea din momentul de faţă. „ Vă aşteaptă aici, la nivelul Galaţiului, o muncă intensă, iar cei mai buni dintre dumneavoastră nu vor da cu piciorul acestei şanse, se vor implica”, a concluzionat Teodor Baconschi.

Articole înrudite