Începând din această săptămâna, noua echipă de conducere a Universităţii ”Dunărea de Jos” (UDJG) şi-a intrat rol. Noul rector al universităţii gălăţene este prof.dr.ing. Iulian Gabriel Bîrsan, care a fost ales în urma votului desfăşurat la începutului lunii februarie, unde a obţinut 50,6% din voturi. În cadrul conferinţei de presă organizate ieri, Iulian Bîrsan şi-a prezentat echipa de prorectori cu care va conduce destinele universităţii în următorii 4 ani. Aceasta este formată din: conf.dr. Dana Tutunaru (Facultatea de Medicină şi Farmacie), prof.dr.ing. Anca Nicolau (Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor), prof.dr. Anca Gâţă (Facultatea de Litere), prof.dr.ing. Adrian Lungu (Facultatea de Arhitectură Navală), prof.dr.ing. Toader Munteanu (Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie electrică şi Electronică).
Prorectori aleşi în baza reprezentativităţii
Noua echipă a fost numită de noul rector, Iulian Bîrsan, care în timpul campaniei electorale a promis că va lua câte un om care să reprezinte fiecare zonă de interes a facultăţilor. ”Am cerut de fiecare facultate propuneri şi în baza acestor propuneri am luat câte unul de inginerie mecanică, unul cu profil umanist, unul de la medicină, de la SIA am luat un reprezentat numai pentru cercetare, şi unul care să reprezinte ingineria electrică şi ştiinţele economice”, a explicat rectorul rectorul UDJG, Iulian Bîrsan. Aceştia vor avea drept de semnătură pe toate problemele financiare şi câte unul din ei va fi prezent în fiecare zi.
Alături de noul rector a participat şi prof.univ.dr.ing. Viorel Mînzu, care şi-a prezentat pe scurt realizările din mandatul tocmai încheiat: „ A fost un mandat extrem de greu, în care am reuşit să menţinem peste 70 de programe de licenţă şi 30-40 de masterat, să obţinem din partea ARACIS calificativul de «încredere ridicată», iar în urma evaluării din 2011 să primim calificativul B. Am lăsat universitatea pe locul 17 în ţară dintr-un total de 97, iar din punct de vedere al dotărilor am reuşit să modernizăm toate clădirile pe care le avem în patrimoniu”.
Anul acesta decanii vor fi aleşi prin concurs, urmând ca procedura şi comisia pentru numirea noilor rectori să fie stabilite de Senat.
Obiectiv: ridicarea nivelelor programelor de licenţă şi master
Pentru următori ani, noul rector şi-a propus să ridice zonele cu rezultate slabe ale universităţii, să păstreze o bună relaţie cu Republica Moldova, dar şi să aducă modificări programelor de practică. ”Vom încerca să ridicăm cotele programelor care în acest moment se află la categoriile C, D, E, în momentul de faţă avem 51% din studenţi care frecventează programe A şi B, iar media la nivel naţional este 80%. Vream să reducem această diferenţă de 30% faţă de media naţională. Vreau să modific şi programul de practică să nu se mai desfăşoare în timpul verii, ci să se desfăşoare în timpul anului universitar, ca să nu mai aglomerăm Combinatul şi alte instituţii cu care avem parteneriate şi în felul acesta să crească nivelul de pregătire. Cei de la Damen vor să aloce mai multe burse şi să pregătească studenţi şi să le ofere locuri de muncă”, a precizat Iulian Bîrsan.
În ceea ce priveşte taxele ,acesta ne-a explicat că vor fi stabilite de Senat, în funcţie de fondurile alocate de la Guvern, iar singura cerinţă a studenţilor în campania electorală a fost ridicare numărului de credite pentru promovarea unui an universitar.
Rector independent
Din punct de vedere politic, noul rector al UDJG a promis că nu va mai fi implicat, dar va fi deschis la discuţii cu oricine pentru binele universităţii. ”Din acest moment nu mai fac parte din niciun partid politic. Asta înseamnă că nu voi mai participa la niciun fel de acţiune a lor, dar rămân deschis la dialog cu clasa politică. În plus, nu voi participa la nicio emisiune televizată pe toată perioada mandatului. Televiziunea este pentru politicieni şi nu pentru rectori”, a promis Iulian Bîrsan. Precizăm că acesta a fost membru PD, ocupând şi un post de deputat în fostul legislativ.