09 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În fiecare an, în data de 23 aprilie se sărbătoreşte Ziua Bibliotecarului din România. Cu acest prilej, în perioada 23-30 aprilie au loc în bibliotecile din întreaga ţară ample activităţi dedicate nobilei profesii de bibliotecar.    Filiala ANBPR Galaţi marchează, de asemenea, acest eveniment printr-o serie de manifestări şi acţiuni menite să informeze publicul larg şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale despre rolul important pe care îl au bibliotecile şi bibliotecarii în rândul comunităţii. În acest sens, la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” s-a organizat în perioada 26 aprilie - 6 mai o expoziţie inedită de colecţii care ilustrează hobby-uri ale bibliotecarilor, intitulată „Pe urmele lui «V.A. Urechia»”. Şi la alte biblioteci din judeţ s-au organizat şi se vor organiza încă diferite tipuri de manifestări dedicate cărţii, cititorului şi bibliotecarului. Ca exemplificare, menţionăm bibliotecile din Tecuci ("Personalităţi ale culturii tecucene" - expoziţie de carte, fotografie, facsimile - la Galeria "Helios" – organizată de Biblioteca Municipală "Ştefan Petică" în parteneriat cu Casa de Cultură şi Muzeul Mixt Tecuci), Tuluceşti („Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” şi “Primii paşi în bibliotecă”), Scânteieşti (o expoziţie de carte „Biblioteca pentru toţi”, care include cărţi şi reviste de specialitate din domeniul biblioteconomiei şi „Bibliotecar pentru o zi” - iniţiere în profesie), Þepu („La bibliotecă!” – jocuri de rol cu utilizatorii bibliotecii şi completarea unui chestionar despre bibliotecă şi bibliotecar), Corod („Lectura pro şi contra” - activitate în colaborare cu Şcoala de Arte şi Meserii), Gohor (Din tainele meseriei de bibliotecar – „Bibliotecar pentru o zi”). Au fost, totodată, planificate şi activităţi cu caracter religios: Tecuci ("Trepte spre Înviere" - expoziţie de sculptură în ou şi gravură pe sticlă, realizată de Iulieta Groza şi expoziţie de carte religioasă la Sala de lectură şi Secţia de carte pentru adulţi), Drăgăneşti („Hristos a inviat! - sărbătoare creştină” - discuţii despre Învierea lui Hristos, despre tradiţii şi obiceiuri de Paşte din zona noastră; recital de poezie, confecţionarea de felicitări şi decorarea ouălelor de Paşte), Movileni (“Paştele – sărbătoarea primaverii”- Teatru popular de Paşti, Legenda ouălelor roşii, recitări de poezii), Costache Negri (un program de audiţie a cântecelor religioase despre Învierea Domnului), Valea Mărului (cursuri de creare documente în Power Point cu tema "Sărbători pascale", finalizat cu un concurs pentru cel mai frumos Power Point, precum şi o expoziţie de carte religioasă), Cosmeşti (“Sărbatorile Pascale la români - datini şi obiceiuri din Moldova”, vizionare cu ajutorul videoproiectorului) etc.
După cum se observă, cele mai multe dintre bibliotecarele din judeţul Galaţi utilizează şi tehnologia modernă, graţie dotării şi instruirii în cadrul proiectului „Biblionet – lumea în biblioteca mea”, finanţat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates.
În data de 29 aprilie, la sediul central al Bibliotecii „V.A. Urechia”, începând cu ora 10, sunt invitaţi, pentru expuneri tematice şi dialoguri, universitarul Constantin Ardeleanu de la Universitatea ”Dunărea de Jos”, Alice Postăvaru - şef Serviciu desene şi modele OSIM, Ştefana Teodorov - expert la Biblioteca OSIM Bucureşti, bibliotecarii de la Universitatea „Dunărea de Jos”, precum şi cei din instituţia orgnizatoare, ne-a informat Letiţia Buruiană, preşedinta Filialei Galaţi a Asociaţia Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.

Articole înrudite