Festivalul naţional de Carte „Axis Libri” din Galaţi a încheiat sâmbătă cea de a VI-a ediţie, desfăşurată între 20 - 24 mai. La organizarea manifestării şi-au dat concursul mai multe instituţii ale autorităţii locale, dar şi multe organizaţii culturale: Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi în parteneriat cu Editura Eikon, sub patronajul Ministerului Culturii şi cu sprijinul Consiliului Judeţului Galaţi, a Consiliului Local şi al Primăriei Municipiului Galaţi, în colaborare cu instituţiile de cultură şi educaţie locale, Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, Universitatea „Dunărea de Jos”, Inspectoratul Şcolar, Palatul Copiilor, Teatrul Muzical „Nae Leonard”, Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Teatrul de Păpuşi „Gulliver”, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi. În cadrul festivalului s-a organizat pentru toţi iubitorii de carte un Târg al Cărţii completat de un program generos de lansări şi prezentări de titluri, scriitori şi edituri, care au îmbogăţit evenimentul prin diversitate şi calitate. Profitând şi de timpul favorabil, mii de gălăţeni au participat la evenimentele propuse, în cele cinci zile de Festival, şi au cumpărat sute de cărţi de la târg, cu această ocazie.
Prof. dr. Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii „V.A. Urechia” şi iniţiatorul principal al Festivalului de Carte, a venit la final şi cu argumentele concrete: „La Târg au fost prezente peste 220 de edituri, care şi-au vândut cărţile în cele peste 40 căsuţe din lemn, adevărate minilibrării ambulante. La Festival au participat peste 110 scriitori şi am avut peste 150 de lansări de carte cu foarte mulţi invitaţi, oameni valoroşi din domeniul cuvântului scris". Ediţia din acest an poate fi considerată un vârf al manifestărilor de gen, pe plan local. „Se poate spune că am crescut în volum de aproape trei ori, de la prima ediţie, când am avut invitate circa 80 de edituri, iar vânzările de carte abia au atins suma de 40 de mii de euro, în condiţiile în care acum avem aşteptări de peste 120 de mii de euro. Trebuie spus că am devenit importanţi şi, deci valoroşi, pentru că ne-am extins şi calitativ, prin extensia culturală adăugată târgului de carte, prin programele artistice şi dezbaterile de gen prezente pe tot parcursul manifestării. Plus că am beneficiat şi în acest an de solicitările de participare din partea a zece edituri din străinătate, din ţări precum Polonia, Cehia, Israel sau scriitori din Republica Moldova şi Ucraina", a mai declarat Zanfir Ilie.
Ar mai fi de remarcat şi faptul că, în cadrul Târgului dar şi al Festivalului de Carte, Zanfir Ilie a participat şi ca scriitor, el lansându-şi câteva cărţi importante ca valoare nu numai pentru autor dar şi pentru comunitatea locală şi, de ce nu, pentru cea internaţională, cu care Galaţiul interacţionează pe plan extern. Amintim aici de volumul de însemnări de călătorie în China "Wuhan, viteza clipei", despre care ziarul nostru a mai scris. O altă carte de căpătâi - "Dunărea, Poveste şi Adevăr" - este un grupaj de 27 de eseuri despre şi cu momente din viaţa Dunării. Volumul a beneficiat de aportul grafic de excepţie al plasticianului gălăţean Tudor Vişan. Iar la propunerea primarului municipiului Galaţi, Marius Stan (care a intuit şi valoarea culturală de promovare a oraşului cu ocazia vizitelor oficiale ale delegaţiilor străine) cartea a fost tradusă şi în engleză, apărând astfel un al doilea volum - promoţional- sub titlul „Galaţiul şi Dunărea". Din cuprins, eseuri despre: Catedrala Episcopală, Biblioteca V.A.Urechia - instituţie de cultură dar şi fost sediu al Comisiei Dunării, şi „cei 4 de pe strada Domnească", statuile reprezentând înaintaşi ai Galaţiului, postate de-a lungul principalei străzi din zona centrală a oraşului. De asemenea, cuprinde eseurile despre alte sedii de instituţii marcante din istoria municipiului Galaţi.