Compartimentul Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică avertizează populaţia asupra riscurilor pe care le implică toxiinfecţiile alimentare. Asta mai ales că în Galaţi, Tecuci şi Băleni au apărut deja şapte suspiciuni ale unor focare de toxiinfecţii alimentare (TIA). Alimentele incriminate în majoritatea cazurilor au fost caşul de oi, carnea de pasăre, carnea de porc, cârnaţi. Din cele 7 focare înregistrate 11 persoane au fost internate, iar celorlalţi li s-a recomandat tratament şi izolare la domiciliu. „În acest context vă reamintim care sunt alimentele incriminate în toxiinfecţiile alimentare, cum pot fi acestea contaminate, persoanele predispuse la risc şi semnele de alarmă ale apariţiei TIA. Intoxicaţia alimentară (toxiinfecţia alimentară) este o afecţiune datorată consumului de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziţii. Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta intoxicaţii alimentare sunt: femeile însărcinate, copiii mici (sugarii, preşcolarii), vârstnicii (frecvent peste 65 ani), persoanele cu sistem imunitar compromis (persoane cu boli cronice, precum diabetul zaharat sau persoane cu infecţie HIV-SIDA). Factorii responsabili de creşterea riscului de a dezvolta toxiinfecţii alimentare sunt: consumul unor alimente sau băuturi nepasteurizate, lapte nefiert, produse din lapte nepasteurizat precum brânza sau smântâna, consumul cărnii insuficient preparate (cârnat crud, friptură în sânge), peşte sau pui infestat, scoici, melci sau moluşte contaminate şi insuficient preparate, consumul unor alimente sau băuturi contaminate odată cu procesarea sau prepararea lor, călătoriile sau vacanţele în ţări în curs de dezvoltare, persoanele care lucrează în abatoare, pescării sau în domeniul sanitar”, se arată în informarea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Simptome
Tulburările gastro-intestinale sunt principalele simptome care apar în intoxicaţia alimentară. Primul simptom ce apare este, de obicei, diareea. Printre alte simptome se numără greaţa, vărsăturile şi durerea abdominală (crampele intestinale). Timpul necesar pentru apariţia simptomelor, severitatea, precum şi durata acestora depind de mai mulţi factori: tipul microorganismului care a determinat infecţia, vârsta pacientului şi starea generală de sănătate. Persoanele cel mai frecvent afectate de toxiinfecţii alimentare sunt copiii şi vârstnicii. Simptomele acestora pot dura mai mult şi chiar şi infecţiile care în mod normal nu sunt grave, în aceste cazuri pot fi uneori fatale. Acest lucru este valabil de asemenea şi în cazul femeilor însărcinate, în cazul persoanelor cu imunosupresie şi în cazul celor cu boli cronice asociate.