Bătrânii din Alianţa pentru Conciliere a Pensionarilor au decis vineri să reînceapă seria protestelor în stradă, şi asta după ce la ultima acţiune au cerut degeaba demisia parlamentarilor gălăţeni care în timpul campaniei electorale le-au făcut tot felul de promisiuni pe care le-au parafat în scris. Astfel, în jurul orei 10, numeroşi membri ai Alianţei pentru Conciliere a Pensionarilor din Galaţi au ieşit în faţa Prefecturii înarmaţi cu pancarte pe care se putea citi: „Mincinoşii”, „Jos Guvernul Ponta”, „Demisia parlamentarilor gălăţeni, fiindcă urmăresc numai interesele personale”, „Stop politicienilor corupţi şi mincinoşi”, „Vrem pensii indexate anual cu rata inflaţiei!”. Oamenii au adus cu ei şi o piramidă care întruchipează în opinia lor felul în care parlamentarii stau aşezaţi foarte bine pe demagogie, denigrare, orgoliu meschin, incompetenţă, corupţie, hoţie, incompetenţă şi iresponsabilitate.
Principalele solicitări ale pensionarilor sunt: modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, întrucât cei care au lucrat în grupa I cu peste 25 de ani de muncă primesc mai puţini bani decât cei care au sub 25 de ani de muncă, luarea în calculul pensiei a venitului brut realizat lunar din care s-a reţinut CAS, calcularea valorii punctului de pensie în funcţie de rata inflaţiei şi de creşterea salariului mediu brut realizat în anul anterior.
O delegaţie de zece pensionari a fost primită la Prefectură, unde a discutat cu directoarea Casei Judeţene de Pensii, Ana Denis Aramă şi cu directorul-adjunct Nicolae Sburlea, dar şi parlamentari de la PSD şi PNL şi PDL, care cu alte ocazii nu s-au înghesuit la discuţii, dar acum au venit pentru că ne află, în pragul campaniei electoraleşi orice promisiune făcută poate atrage voturi. După discuţii care au durat circa 30 de minute, Vasile Pantuş a ieşit şi le-a spus pensionarilor rezultatul discuţiilor, neomiţând să spună că nu au fost prezenţi deputatul Dan Nica dar nici parlamentarii PC, anunţ care a atras critici mai ales la adresa PC. Este greu de înţeles de ce ar fi trebuit să fie prezenţi chiar toţi parlamentariii gălăţeni şi este greu de crezut că acest lucru ar fi condus la rezolvarea doleanţelor lor, ţinând cont de faptul că nici prevedentele întâlniri organizate de pensionarii lui Panţuş cu politicienii gălăţeni nu a condus la nimic. La ieşirea de la Prefectură, Vasile Panţuş le-a spus oamenilor că „directorii de la Casa de Pensii ne-au dat dreptate în ceea ce priveşte faptul că cei cu vechime mai mare primesc mai puţini bani. Politicienii ne-au promis că vor pune în discuţie un proiect de lege, dar noi le-am tăiat-o şi le-am spus că ştim că, la începutul lui martie, modificarea articolului 69 din Legea 263 a fost respinsă definitiv. Ei ne-au spus că ne vor pune la dispoziţie o maşină ca să mergem la Bucureşti, la discuţii cu ministrul Muncii, Rovana Plumb, unde vom expune şi celelalte revendicări”.
„Vrem un viitor pentru copiii şi nepoţii noştri ”
Deşi mulţi din protestatari, care au ieşit la pensie din Cocserie, sunt nostalgici după regimul Iliescu, fiind interesaţi doar ca statul să repare o nedreptate care le-a fost făcută, în opinia lor, şi să primească mai mulţi bani la pensie, au fost şi pensionari care ne-au spus că au lucrat în Combinat şi au o pensie în jur de 14 milioane de lei vechi, bani din care îşi ajută şi copiii. Foarte puţini dintre cei cu care am vorbit au cerut să se creeze şi locuri de muncă sau şi-au arătat nemulţumirea că nepoţii sau copiii lor o duc rău şi îi ajută tot ei. „Fac apel la români, şi anume votaţi cu mintea, nu cu burta, că uitaţi unde am ajuns după 25 de ani! Ar trebui să facem ca în Ucraina, bravo lor că se mobilizează… Uitaţi-vă unde a ajuns ţara asta după aşa-zisa democraţie, copiii noştri nu vor avea pensii, alocaţia pentru copil este doar de 45 de lei, cu care nu poţi să cumperi nici o pereche de pantofi! Luaţi-le la toţi ce vă dau, dar votaţi cu capul şi nu mai credeţi în promisiunile lor!”, spus Gica Sârbu, pensionară.
Rămâne de văzut dacă drumul pe care îl vor face pensionarii gălăţeni în cursul acestei săptîmâni la sediul Ministerului Muncii va avea succes sau va reprezenta doar un pas în lupta elaborării unei legi care se pare că poate deveni realitate doar în preajma campaniilor electorale.