27 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zer şi cătină! Super-desert proteic inventat la Galaţi
Zer şi cătină! Super-desert proteic inventat la Galaţi

Invenţia se referă la obţinerea unui produs lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer şi cătină şi la procedeul de obţinere a acestuia. Autorii brevetului de invenţie (foto jos) sunt Florentina Mihaela Ursache, Elisabeta Botez, Nicoleta Stănciuc, Doina Georgeta Andronoiu, Oana Viorela Nistor, Mihaela Turturică şi Gabriela Râpeanu (Brevet nr. 132699 din 30.04.2024).
Ideea care a stat la baza elaborării brevetului de invenţie a fost creşterea cerinţelor şi a interesului consumatorilor pentru produsele lactate tip desert, cum ar fi şarlotele, budincile şi diferite creme, care se fabrică în principal din lapte, la care se adaugă agenţi de îngroşare şi arome (vanilie, ciocolată, caramel etc.). Produsul obţinut conţine fructe de cătină deshidratate care sunt bogate în compuşi bioactivi cu rol în buna funcţionare a sistemului nervos central, a sistemului imunitar şi în sinteza proteinelor.
De asemenea, fructele de cătină sunt foarte valoroase pentru industria alimentară şi datorită puterii de colorare a pigmenţilor prezenţi în aceste fructe. Produsul are la bază un proces de emulsionare a proteinelor din zer, care sunt recunoscute ca sursă importantă de peptide bioactive, ce exercită diferite funcţii precum: antihipertensive, antilipemice, antimicrobiene, antioxidative, opiacee şi imunomodulatoare. Utilizarea cătinii deshidratate şi a concentratului proteic din zer au condus a obţinerea unui produs lactat tip desert cu valoare nutritivă ridicată şi caracteristici senzoriale superioare.
Datorită conţinutului ridicat de compuşi bioactivi din cătină şi digestibilităţii ridicate a proteinelor din zer, produsul lactat tip desert pe bază de concentrat proteic din zer şi cătină deshidratată are un caracter funcţional, potrivit UDJG.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite