Siegfried Mureşan: România nu trebuie să accepte tăierea fondurilor europene propusă de Comisia Europeană

 
Joi, 03 Mai 2018 18:26
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România nu trebuie să accepte propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 5% fondurile destinate Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune în viitorul buget european post-2020, a declarat recent deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, după prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii de buget multianual al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2021 - 2027. Siegfried Mureşan a mai declarat că, ieri, Comisia Europeană a semnalat clar că orice atac la adresa statului de drept poate fi sancţionat cu suspendarea fondurilor europene, însă consideră că nu trebuie penalizaţi beneficiarii de fonduri din cauza derapajelor guvernelor naţionale.
"Comisia Europeană a publicat propunerea pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027, propunere care încearcă să echilibreze lipsa de venituri la buget generată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - stat contributor net la bugetul european - şi nevoia de resurse noi în domenii precum securitatea, apărarea şi combaterea migraţiei. În varianta de buget prezentată de Comisie, alocările pentru principalele două politici de care beneficiază ţara noastră - Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune - sunt reduse cu 5%. România nu trebuie să accepte această propunere de reducere şi trebuie să se lupte împreună cu celelalte state membre care beneficiază de aceste două politici pentru a păstra un nivel cel puţin la fel de ridicat al alocărilor pentru coeziune şi agricultură ca în prezentul exerciţiu bugetar, 2014 - 2020. Totodată, Guvernul României trebuie să demonstreze şi că este capabil să absoarbă fondurile destinate ţării noastre în cadrul actualului buget pentru a fi credibil în negocieri şi pentru a nu pierde bani în următorul buget multianual. Astfel, autorităţile trebuie să accelereze implementarea proiectelor cu finanţare europeană şi să arate că avem capacitatea de a folosi banii gratuiţi pe care Uniunea Europeană ni-i oferă pentru proiecte care îmbunătăţesc viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. De asemenea, Guvernul trebuie să-şi asume, dacă este cazul, o serie de noi condiţionalităţi privind stabilitatea macroeconomică şi fiscală, care, de altfel, vor fi utile României şi îi vor apăra mai bine pe oameni de politicienii care cheltuiesc iresponsabil banul public. România are nevoie de un Guvern credibil, capabil să negocieze cu celelalte state membre astfel încât viitorul buget european să fie bun pentru ţara noastră, iar fermierii români, IMM-urile să nu piardă bani", a declarat Siegfried Mureşan.
"Totodată, Comisia Europeană a propus un mecanism prin care poate fi redus, suspendat sau restricţionat accesul la fonduri europene pentru un stat membru care încalcă statul de drept şi, în acelaşi timp, autorităţile naţionale vor fi obligate să plătească banii beneficiarilor finali. Vedem tot mai clar că orice atac la adresa independenţei justiţiei, a statului de drept este un risc pentru fondurile europene. Nu sunt susţinător al unei abordări care penalizează în final beneficiarul de fonduri europene; politicienii care afectează statul de drept trebuie să fie singurii care sunt traşi la răspundere. Guvernul PSD - ALDE trebuie să renunţe la măsurile care afectează independenţa justiţiei, statul de drept şi să se asigure că beneficiarii de fonduri europene nu vor pierde bani în perioada post-2020", a mai declarat Siegfried Mureşan.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu