20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europa, pradă uraganelor
Europa, pradă uraganelor
Uraganul Sandy a fost cel mai distrugător care a lovit costa estică a Americii în sezonul uraganelor 2012. În vestul Europei, super-furtunile de tipul uraganului Sandy - cel mai distrugător şi care a făcut cele mai multe victime în cursul anului 2012 - vor deveni evenimente anuale. Cauza? Schimbările climatice.
Uraganele se formează de obicei în Atlanticul tropical de vest şi se îndreaptă spre nord-vest, lovind coasta răsăriteană a Statelor Unite. Doar ocazional ajung şi în Europa, împinse de curenţii jet (fluxuri de aer care se formează la altitudini mari în atmosferă.)
Un grup de cercetători de la Institutul Regal de Meteorologie din Olanda a simulat un model climatic detaliat pentru anii 2094-2098, luând în calcul o cantitate moderată de emisii de gaze cu efect de seră, care ar contribui la schimbările climatice. Ei au constatat că viitoarele uragane s-ar forma mai la est în Atlanticul tropical, deoarece zona s-ar încălzi îndeajuns pentru a furniza suficientă căldură şi umiditate care să alimenteze uraganele. Ca urmare, arată modelul computerizat, aceste urgane, în loc să lovească SUA, ar lovi Europa de Vest. Furtunile ar mai slăbi în intensitate odată ce ar ieşi din zona tropicală, dar s-a intensifica din nou atunci când ar intra în zonele reci şi cu vânturi puternice, devenind „furtuni hibride” precum Sandy (foto), o formă intermediară între furtunile de iarnă şi uragane. În Golful Biscaya, de pe coasta de vest a Spaniei şi Franţei, modelul prezice, de pildă, că numărul mediu de urgane care au loc anual va creşte de la 1 la 6.


Articole înrudite