26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaxia noastră se aproprie de o coliziune catastrofală
Galaxia noastră se aproprie de o coliziune catastrofală

În timp ce astronomii estimează că galaxia Andromeda se va ciocni de Calea Lactee în opt miliarde de ani, aceştia au informaţii cu privire la o coliziune mult mai apropiată, informează Mediafax. Marele Nor al lui Magellan se va lovi de Calea Lactee în 2 miliarde de ani, conform unui studiu publicat luna trecută de Societatea Regală de Astronomie. Impactul, care se presupune a fi aşteptat de mult timp, are potenţialul de trimite sistemul nostru solar „gonind prin spaţiu”. În jurul galaxiei noastre orbitează mai multe galaxii mai mici, într-un dans care poate continua nederanjat timp de milioane de ani. Câteodată, lucrurile iau o întorsătură violentă, iar galaxiile satelit pot migra spre Calea Lactee până se lovesc.
Marele Nor al lui Magellan a început să orbiteze Calea Lactee destul de recent, acesta intrând în colţul nostru de univers în urmă cu 1.5 miliarde de ani. Momentan, este cea mai strălucitoare galaxie pe care o avem, la o distanţă de 163.000 de ani lumină de Calea Lactee. În trecut, astronomii au crezut că această galaxie va orbita discret sau se va îndepărta. Dar cercetări recente sugerează că această mică galaxie ascundea un secret mare, având o masă mult mai mare decât era crezut initial. Acest lucru înseamnă că Marele Nor al lui Magellan îşi pierde din energie, fapt care va declanşa o coliziune cu Calea Lactee. „Distrugerea Marelui Nor, după ce va fi devorat de Calea Lactee, va crea haos în galaxia noastră, trezind o gaură neagră şi transformând galaxia noastră într-un nucleu galactic activ”, a spus Marius Cautum, autorul studiului şi doctor la Institutul pentru Cosmologie al Universităţii din Durham.
Ce înseamnă acest lucru mai precis? „Acest fenomen va provoca radiaţii puternice de energie care vor emana din afara găurii negre”, a spus Cautun. „Chiar dacă sistemul nostru solar nu va fi afectat, există o şansă minimă că noi nu vom putea scăpa nevătămaţi de această coliziune dintre cele două galaxii. Ne va propulsa în spaţiul interstelar.” Deşi două miliarde de ani sună incredil de departe, este cu mult mai puţin faţă de vârsta universului, care este 13,8 miliarde de ani. Calea Lactee are în jur de 13,5 miliarde de ani. Dacă nu va propulsa sistemul nostru solar în spaţiu, spectacolul galactic va fi unul inedit şi uimitor de văzut din perspectiva pământului. Cercetătorii sugerează că evenimentele violente au modelat întotdeauna universul. „Cu excepţia unor dezastre, ca de exemplu o tulburare majoră a sistemului solar, urmaşii noştri vor avea parte de ceva special: o demonstraţie spectaculoasă de artificii cosmice în timp ce gaura neagră se va trezi în centrul galaxiei noastre”, a spus Carlos Frenk, coautor al studiului şi director al Institului pentru Cosmologie al Universităţii din Durham.


Articole înrudite