29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O planetă din diamante?! Astronomii spun că au găsit una!
O planetă din diamante?! Astronomii spun că au găsit una!
Sună incredibil, dar o echipă de astronomi americani şi britanici a descoperit o exoplanetă formată din diamante. Datele lor susţin ideea că ar putea exista, în Univers, planete telurice, foarte bogate în carbon, cu forme de relief alcătuite din grafit şi diamante.
"Am putea vedea suprafeţe întinse şi munţi alcătuiţi din diamante", a declarat cercetătorul şef al studiului, dr. Nikku Madhusudhan, potrivit BBC News.
Studiul publicat în revistă Nature ridica mai multe întrebări în legătură cu modul de formare a planetelor.
Cercetătorii au reuşit să detecteze radiaţia termică a planetei, aflată la 1.200 de ani lumină, folosind telescopul spaţial Spitzer, al NASA. Folosindu-se de această informaţie, au reuşit să calculeze compoziţia chimică a atmosferei. Performanţa este de necrezut şi chiar şi mediile ştiinţifice consideră reuşita una ieşită din comun.
"Strălucirea planetei este de mii de ori mai slabă decât cea a stelei în jurul căreia orbitează. În aceste condiţii, cercetătorii trebuie să facă măsurători extrem de precise pentru a putea obţine cele mai importante valori ale datelor căutate. Faptul că ne pot spune ceva despre compoziţia chimică a acestei planete este extraordinar", a declarat Dr Marek Kukula, de la Observatorul Regal Greenwich, din Londra.
Astronomii au descoperit în ultimii ani 500 de exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar). De-abia de curând, însă, instrumentele şi tehnicile folosite au devenit destul de puternice pentru a ne dă o idee despre substanţele care alcătuiesc aceste lumi îndepărtate.
Nouă planetă, numită Wasp 12b, este prima despre care se ştie că are în compoziţie mai mult carbon decât oxigen. Wasp 12b este o gigantă gazoasă, precum Jupiter, şi este alcătuită în cea mai mare parte din hidrogen gazos. Nucleul planetei ar putea fi însă format dintr-o varietate de diamant, grafit şi alţi compuşi carbonici, posibil în formă lichidă.
Descoperirea susţine ideea că în galaxia noastră ar putea fi multe planete de mărimea Terrei, foarte bogate în carbon, dar foarte diferite de planetele cunoscute din sistemul nostru solar. Studiile teoretice susţin că acestea ar putea fi alcătuite din roci de diamant şi grafit, în cea mai mare parte. Planetele nu ar avea apă, iar dacă temperaturile ar permite, suprafeţele lor ar putea fi acoperite cu compuşi carbonici lichizi, asemănători cu smoala.
Astronomii nu ştiu însă cât de răspândite ar putea fi aceste planete, dar descoperirea lui Wasp 12b le dă speranţă că vor putea găsi un răspuns.
"Cred cu tărie că o bună parte din exoplanetele pe care le-am descoperit până acum ar putea fi foarte bogate în carbon şi este foarte interesantă ideea că pe aceste planete nisipul ar putea fi un material extrem de rar, iar diamantele ar fi la tot pasul. Problema cea mai importantă, însă, este cum se formează aceste planete", a spus Dr. Nikku Madhusudhan.
Prima întrebare care reiese în urma studiului este de ce Wasp 12b este atât de bogată în carbon, comparativ cu celelalte planete pe care le-am studiat. Principala teorie care încearcă să dea un răspuns susţine că la momentul formării sistemului nostru solar, apa îngheţată era disponibilă în cantităţi uriaşe, ceea ce nu s-ar fi întâmplat în cazul lui Wasp 12b.

Articole înrudite