03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproximativ 4.700 de asteroizi vin îndeajuns de aproape spre Pământ pentru a reprezenta un pericol, a relevat NASA. Conform agenţiei spaţiale, asteroizii cu real pericol sunt destul de mari să treacă prin atmosfera Pământului fără să fie afectaţi şi să provoace astfel dezastre.
Asteroizii sunt în medie mai mari decât un stadion de fotbal şi se apropie de Pământ cu o viteză de peste 8 milioane de kilometri pe oră. Până acum, doar 20-30 la sută dintre asteroizii cu potenţial periculos au fost descoperiţi. Observaţiile au fost realizate cu ajutorul programului WISE, care foloseşte razele infraroşu pentru a scana căldura asteroizilor. Ultimile date confirmă că există un număr dublu de asteroizi periculoşi decât se credea înainte.
Asteroidul care va trece pe lângă Terra în 2013 ar putea distruge unii sateliţi de comunicaţii
Un asteroid recent descoperit, botezat de astronomi 2012 DA14, va trece atât de aproape de planeta noastră în decursul lunii februarie a anului următor, încât ar putea distruge un număr considerabil de sateliţi, declară experţii din cadrul NASA. Descoperit în urmă cu doar câteva săptămâni de astronomii din cadrul Observatorului LaSagra din Spania, asteroidul pare a avea un diametru de numai 45 metri, singura problemă fiind aceea că orbita lui 2012 DA14 trece la mică distanţă de Terra, după cum susţine astronomul Steven Chesley, care lucrează la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, din Pasadena. Specialiştii estimează că, pe data de 15 februarie 2013, asteroidul va trece atât de aproape de Pământ , încât ar distruge inevitabil câţiva sateliţi. Conform datelor din prezent, Staţia Internaţională Spaţială, situată la distanţa de circa 2.000 kilometri de Terra, nu este în pericol de a fi lovită de acest asteroid.
Până în prezent, astronomii nu consideră asteroidul drept un pericol major, declarând chiar că acesta va putea fi văzut cu ajutorul unor binocluri şi lunete de rezoluţie bună. Cercetătorii iau totuşi în calcul şi factorul gravitaţiei Terrei, care ar putea modifica traiectoria iniţială a asteroidului, odată ce acesta va trece prin apropierea planetei noastre. Dacă asteroidul 2012 DA14 va lovi cumva Terra, cercetătorii estimează că, sub impactul greutăţii de circa 140 tone a asteroidului, şocul resimţit va fi comparabil ca forţă cu cel provocat de explozia unei bombe de 2,4 megatone.
Cele mai expuse ţări la a fi lovite de un asteroid
Cercetătorii de la Universitatea din Southhampton au identificat cele mai expuse ţări pentru a fi ţinta unor asteroizi. Þările cele mai expuse pentru a fi lovite de un asteroid sunt, potrivit Daily Mail, într-o ordine aleatorie:
China
Indonezia
India
Japonia
SUA
Filipine
Italia
Marea Britanie
Brazilia
Nigeria


Articole înrudite