11 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
În întreaga lume există circa 18,4 milioane de kilometri de drumuri pavate, dintre care un sfert se află în Statele Unite ale Americii şi doar puţin peste 60.000 de kilometri în România. Însă doar puţine dintre aceste drumuri se dovedesc vrednice pentru condus. Poate fi datorită drumului uimitor, peisajului splendid sau din perspectiva aventurii, notează CNN Go, care face o listă a celor mai captivante 10 astfel de şosele din întreaga lume. Transfăgărăşanul se află pe locul patru pe această listă, fiind prezentat prin tunelurile sale "întunecate şi înfricoşătoare", notându-se că, dintre acestea, cel mai lung are peste 800 de metri şi este "negru ca tăciunele".
Serpentinele şi virajele nesfârşite contribuie la construirea imaginii de plimbare palpitantă pe această şosea, prin "teritoriul lui Dracula". Şoseaua se desfăşoară pe o distanţă de 116 kilometri, iar sursa citată aproximează că timpul necesar parcurgerii sale este 100 de minute, cu circa o oră sub ceea ce oferă realitatea.
Drumul sinuos porneşte de la Cârtişoara, spre Curtea de Argeş, în sud, făcând zig-zaguri din Transilvania în Muntenia şi atingând apoi altitudinea de 2.034 de metri, lângă cel mai înalt vârf din România - Vârful Moldoveanu.
CNN recomandă urcatul celor 1.400 de trepte către Cetatea Poienari, fosta reşedinţă a lui Vlad al treilea, sursa de inspiraţie pentru romanul Dracula, al lui Bram Stoker. Această destinaţie este prezentată drept una "înspăimântătoare". Totodată, sunt amintite cascada Bâlea, dar şi lacul şi barajul Vidraru, care se află pe acest traseu. Vă prezentăm în continuare alte trasee pitoreşti din lume.
Evo Triangle, Þara Galilor
Având o distanţă de 32 de kilometri, traseul are urcuşuri, coborâşuri şi curbe complexe, printre peisajele galeze, reprezentând un drum de vis şi "un condus exuberant".
Ticlio Pass, Peru
Cei 132 de kilometri ai drumului se întind de-a lungul şoselei aflate la cea mai mare altitudine din America de Sud - 4.877 de metri. Pentru doritorii de adrenalină, traseul trece prin Anzi şi are curbe "care te fac să te rogi", lame sălbatice care apar pe şosea şi munţi predispuşi la alunecări de teren.
Jebel Hafeet, Emiratele Arabe Unite
Drumul de aproape 12 kilometri nu duce undeva special, ci doar către un palat privat şi un hotel exclusivist. Fiind cioplit în deşert, însă, traseul face să merite călătoria pentru cele circa 60 de curbe care şerpuiesc în jurul muntelui Hafeet.
The Atlantic Road, Norvegia
Şoseaua de opt kilometri face legătura între Kristiansund şi Molde, pe coasta norvegiană, iar furtunile obişnuite din zonă intensifică plimbarea.
Route 62, Africa de Sud
Drumul are aproape 750 de kilometri, iar cele peste 65 de vinicole de pe traseu îl fac pe orice şofer să-şi dorească să fi fost pasager. Şoseaua se întinde între Cape Town şi Port Elizabeth, pe coasta de sud a Africii de Sud.
Autostrada Alcan, din Canada în Alaska
Cu o distanţă de 2.167 de kilometri, această autostradă necesita peste 30 de ore de condus pentru a fi străbătută de la un capăt la celălalt. Lanţurile muntoase înzăpezite fac parte din peisajul din nord-vestul Americii de Nord, împreună cu vremea dură de aici. Traseul pleacă din apropierea oraşului canadian Calgary şi ajunge în Alaska.
Great Ocean Road, Australia
Acest drum oferă mai puţini fiori şi mai multe peisaje, având "mai multe atracţii decât maşini". Munţii, oceanul, pădurile tropicale, vârfurile abrupte, farurile şi parcurile naţionale cu canguri, urşi koala şi papagali se întind de-a lungul traseului de peste 250 de kilometri, pe coasta Australiei.
Drumul de coastă Amalfi, Italia
Cei aproape 60 de kilometri sunt parcurşi printre sate pastelate, biserici istorice şi peisaje de coastă. Este numit unul dintre cele mai frumoase drumuri întâlnite, iar porţiunile de coastă au destule curbe pentru cei doritori de adrenalină.
Milford Road, Noua Zeelandă
Acesta este felul de peisaj care îi face pe hobbiţi să viseze, scrie CNN despre traseul de 120 de kilometri care trece printre munţii din South Island, Noua Zeelandă, şi care este numit "probabil cel mai pitoresc traseu de pe planetă". Piscurile semeţe, vârfurile acoperite cu zăpadă şi cascadele fac parte din peisaj.


Articole înrudite