26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Banca Mondială, dispusă să ofere expertiză Guvernului României
Banca Mondială, dispusă să ofere expertiză Guvernului României
Vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală, Philippe Le Hourerou, a exprimat, marţi, la Guvern, disponibilitatea BM de a oferi României expertiză pentru aplicarea acţiunilor de reformă şi de îmbunătăţire a activităţii ministerelor, informează Biroul de presă al Executivului.
Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Marko Bela şi alţi membri ai Cabinetului au avut o întâlnire cu o delegaţie a Băncii Mondiale, pentru a discuta pe marginea principalele acţiuni de reformă şi de îmbunătăţire a activităţii ministerelor, în urma analizelor funcţionale realizate de Banca Mondială.
"Vicepreşedintele Philippe Le Hourerou a arătat disponibilitatea Băncii Mondiale de a oferi expertiză pentru aplicarea acţiunilor de reformă şi de îmbunătăţire a activităţii ministerelor", se arată într-un comunicat al Guvernului.
De asemenea, premierul a subliniat că Guvernul are drept prioritate accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene pentru lucrările de infrastructură de transport.
"Prioritatea Guvernului şi a Ministerului Transporturilor este accesarea cât mai rapidă a fondurilor europene pentru finanţarea proiectelor de infrastructură. Lucrurile merg în direcţia bună. Ministrul Anca Boagiu a reuşit să pună în mişcare proiectele pe Coridorul IV Pan European, atât feroviar, cât şi rutier", a afirmat primul-ministru, potrivit sursei citate.
În colaborare cu Banca Mondială, Ministerul Transporturilor a prioritizat portofoliul de proiecte pentru perioada 2013-2020, precum şi proiectele prioritare în domeniul infrastructurii, eligibile din fondurile europene pe care România le realiza în acest domeniu până în 2013.
Ministrul Anca Boagiu a menţionat cele mai importante decizii ale Guvernului menite să conducă la reducerea cheltuielilor publice în domeniul infrastructurii: introducerea standardelor de cost pentru autostrăzi, drumuri naţionale şi feroviare, modificarea legii exproprierilor, creşterea transparentizării procedurilor de achiziţie şi introducerea unor condiţii contractuale folosite şi de Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi (FIDIC) pentru obiectivele din transporturi.
Totodată, Boagiu a subliniat că Legea Parteneriatului Public-Privat, adoptată anul trecut, va da posibilitatea sectorului privat să participe la dezvoltarea infrastructurii din România.
La rândul său, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, a afirmat că planul de reformă al ministerului şi instituţiilor subordonate a fost elaborat având în vedere priorităţile Guvernului în sectorul agricol - asigurarea securităţii alimentare şi dezvoltarea spaţiului rural.
De asemenea, planul ţine cont de planificarea politicilor agricole comune la nivelul Uniunii Europene.
"Primul punct inclus în planul de acţiuni de reformă al ministerului se referă la dezvoltarea strategică. În acest context, am elaborat Strategia sectorului agricol până în 2020 şi am avut în vedere Programul Naţional de Dezvoltare Rurală", a precizat ministrul Valeriu Tabără, conform comunicatului emis de Guvern.
În privinţa Ministerului Finanţelor Publice, ministrul Gheorghe Ialomiţianu a menţionat că au fost identificate opt direcţii de acţiune în domeniul finanţelor publice, cea mai importantă având în vedere îmbunătăţirea credibilităţii bugetului şi consolidarea fiscală.
"Prin bugetul pentru 2011 am reuşit să reducem cheltuielile curente şi să oferim resurse suplimentare investiţiilor şi cofinanţării proiectelor europene. De asemenea, Guvernul a modificat Legea finanţelor publice astfel încât autorităţile locale să nu mai poată angaja cheltuieli fără surse de finanţare", a subliniat ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
În sectorul educaţiei, ministrul de resort, Daniel Funeriu, a subliniat că "prioritatea zero" o reprezintă aplicarea Legii Educaţiei Naţionale.
"Românii trebuie să vadă rezultate rapide ale noii Legi a Educaţiei. Cheia succesului o va reprezenta pregătirea profesorilor şi introducerea reformei curriculare începând cu anul şcolar 2012-2013", a susţinut ministrul Educaţiei.
Rezultatele înregistrate până acum pe marginea analizei făcute de Banca Mondială la cererea Executivului de la Bucureşti vor fi folosite pentru concretizarea procesului de reformă în ministere.
"Rezultatele de până acum vor fi utilizate pentru concretizarea procesului de reformă, pentru modernizarea politicilor publice ca parte importantă din modernizarea ţării. Ne aflăm într-un moment de reflecţie asupra ceea ce am făcut şi de perspectivă pentru perioada următoare", a mai afirmat primul-ministru Emil Boc.

Articole înrudite