15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Garda de Mediu a amendat din nou depozitul de deşeuri Glina şi a cerut suspendarea activităţii
Garda de Mediu a amendat din nou depozitul de deşeuri Glina şi a cerut suspendarea activităţii

Garda Naţională de Mediu a amendat depozitul de deşeuri Glina pentru că nu deţine autorizaţie integrată de mediu şi a dispus suspendarea activităţii, însă operatorul a contestat măsurile în instanţă, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu (GNM).
"În perioada 21.06.2017 — 26.06.2017, Garda Naţională de Mediu a efectuat o acţiune de control la depozitul de deşeuri Glina din Judeţul Ilfov, acţiune care avut ca scop verificarea conformării operatorului la prevederile legale în vigoare. În timpul acţiunii de control, Garda Naţională de Mediu a constatat că operatorul depozitului desfăşoară activitatea de depozitare a deşeurilor nepericuloase fără a deţine autorizaţie integrată de mediu. Precizăm faptul că agentul economic are depusă documentaţia pentru obţinerea unei noi autorizaţii de mediu, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Ilfov", potrivit comunicatului.
Ca urmare a faptului că operatorul îşi desfăşura activitatea fără a deţine un act de reglementare valabil, comisarii GNM au aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 60.000 lei, în conformitate cu Legea 278/2013, art. 4, alin 1, precum şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii operatorului economic până la obţinerea autorizaţiei integrate de mediu, în conformitate cu Legea 278/2013, art. 73, alin 2.
Totodată, Garda Naţională de Mediu a impus operatorului economic măsuri preventive cu termene de conformare.
Astfel, societatea va efectua monitorizarea indicatorilor de calitate a aerului (emisii şi imisii), la sursele şi punctele stabilite de către comisarii GNM, aceasta fiind efectuată de un laborator acreditat RENAR, în prezenţa comisarilor GNM.
Zona activă de depozitare a deşeurilor trebuie menţinută la maximum 2.500 de metri pătraţi, pentru a evita apariţia disconfortului olfactiv.
Garda de Mediu a dispus şi verificarea etanşeităţii puţurilor de captare biogaz, pentru evitarea eliminării în atmosfera a emisiilor necontrolate de gaz din corpul depozitului C1 şi C2 şi consemnarea în registrul de monitorizare foraje biogaz.
"Operatorul economic amendat s-a adresat instanţei, solicitând anularea procesului verbal de contravenţie. Specificăm faptul că, până la pronunţarea unei soluţii definitive de către instanţa de judecată, executarea procesului verbal de contravenţie este suspendată, atât în ceea ce priveşte amenda contravenţională cât şi referitor la sancţiunea complementară de suspendare a activităţii", se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii Gărzii au mai precizat că în 2016 au efectuat alte patru controale la depozitul de deşeuri Glina, în urma cărora, pentru neconformităţile constatate, au fost impuse măsuri corective şi au fost aplicate două cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 110.000 lei.
"Precizăm faptul că Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deplasat în zonă auto-laboratorul din dotare pentru efectuarea de determinări ale nivelului poluanţilor în zonele locuite din imediata vecinătate a depozitului", mai precizează sursa citată.


Articole înrudite