18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ÎPS Teodosie: «Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi!» (VIDEO)
ÎPS Teodosie: «Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi!» (VIDEO)

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, consideră că bărbaţii trebuie să poarte barbă, spunând că aceasta ţine de bărbăţie.
Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat marţi seara, la Radio Dobrogea, de ce poartă barbă slujitorii Bisericii Ortodoxe. „Aşa este firesc. Barba este lăsată pentru bărbaţi. Sunt şi excepţii, oameni spâni cărora nu le creşte barba şi sunt trişti unii dintre ei care ar vrea să aibă. Bărbatul trebuie să aibă barbă. Bărbaţii fără barbă sunt ciuntiţi. Orice bărbat ar trebui să poarte barbă, cu atât mai mult slujitorii Bisericii Ortodoxe”, a spus ÎPS Teodosie.
Din punctul de vedere al ierarhului Tomisului, bărbaţii trebuie să aibă chipul lui Hristos, care a purtat barbă. „Au purtat şi apostolii şi toţi părinţii Bisericii noastre. Barba este un element natural, care ţine de bărbăţie şi cu atât mai mult slujitorii trebuie să poarte această podoabă lăsată de Dumnezeu”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului (video aici).

Declarații controversate

Recent, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut din nou o declaraţie controversată, afirmând că bărbatul care se căsătoreşte cu o femeie divorţată comite adulter. „Dacă a vrut ea să divorţeze, cel necăsătorit, dacă se căsătoreşte cu ea, săvârşeşte adulter”, a spus Teodosie.
ÎPS Teodosie a şocat de mai multe ori cu declaraţiile sale referitoare la femei.
În Ajunul Bobotezei, atunci când a sfinţit apele suit pe cisternă, ÎPS Teodosie a menţionat că aghiasma mare nu poate fi băută de femeile aflate în perioada „neputinţei”.
„Femeile care sunt în neputinţă nu pot să o ia, dar ceilalţi pot să o ia. Şi cele care au fost în neputinţă în perioada aceasta, când îşi termină perioada de neputinţă, le dau această blagoslovenie să ia trei zile la rând aghiasmă mare, ca mângâiere”, a spus ierarhul.
El şi-a întărit declaraţiile şi într-o emisiune difuzată în aceeaşi zi la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, spunând chiar că femeia aflată în perioada „neputinţei” nu poate lua nici aghiasmă, nici anafură, nu poate să meargă la altar, nu poate săruta icoanele, dar poate merge la biserică deoarece „nu este interzis să te rogi”.
În 2021, arhiepiscopul Tomisului a mai afirmat că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei.
„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”, a afirmat Teodosie.
Tot ÎPS Teodosie consideră că persoanele care trăiesc în concubinaj sau care fumează nu ar trebui să fie împărtăşite. Întrebat de un enoriaş, la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, ce trebuie să facă un credincios atunci când un duhovnic împărtăşeşte „pe toată lumea, pe cine fumează, pe cine trăieşte în concubinaj, zicând că el nu opreşte pe nimeni de la potir pentru că nu este el vrednic să facă asta”, arhiepiscopul a spus: „Da, este o iresponsabilitate. Feriţi-vă de aşa ceva! Mă mir, nu ştiu de unde este, sper că nu e de la mine, că l-aş opri de la slujbă”, a răspuns Teodosie, notează Adevărul.

Citeşte şi ÎPS Teodosie, judecat de Sfântul Sinod pentru „răzvrătire”


Articole înrudite