Registrul Auto Român (RAR) recomandă posesorilor de autovehicule să acceseze în cel mai scurt timp platformele de informare ale producătorilor auto sau să se prezinte în reţeaua autorizată de service-uri a producătorilor. RAR atrage atenţia că în momentul de faţă se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci auto, construite între 1998 şi 2019: Audi, BMW, Cadillac, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Cupra, Dodge, DS, Ferrari, Ford, Honda, Jeep, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Toyota, Volkswagen.
RAR precizează că posesorii de autovehicule trebuie să trateze cu celeritate aceste notificări deoarece vizează probleme tehnice şi cu impact major asupra sistemelor de siguranţă activă şi siguranţă pasivă.
"Exemplificăm că o parte dintre aceste campanii de rechemare impactează componenta „airbag”. Studiile au identificat un risc, legat de combinarea unui climat cald şi umed cu îmbătrânirea vehiculului, care ar putea determina degradarea anumitor componente chimice prezente în declanşarea airbagului. În cazul unui impact, airbagurile defecte se pot sparge atunci când sunt declanşate şi pot proiecta fragmente metalice în habitaclu care ar putea provoca răni grave sau chiar deces. Menţionăm că, potrivit datelor furnizate de producători, impactul asupra parcului auto din România în privinţa autovehiculelor ale căror probleme tehnice trebuie remediate este de aproape 14.000 de maşini (siguranţă activă) şi peste 85.000 (siguranţă pasivă)", informează Departamentul Comunicare Registrul Auto Român.
RAR menţionează că este vorba doar de maşini raportate ca vândute în România prin reţeaua producătorilor, nu şi de cele achiziţionate din piaţa comunitară, acestea urmând a fi identificate ulterior, fie de producători, fie de reprezentanţii producătorilor din ţara noastră.
Pentru a veni în sprijinul clienţilor săi, RAR are în vedere ca, într-un termen scurt, să includă în certificatul RAR Auto-Pass (care poate fi solicitat pe site-ul RAR, www.rarom.ro) atenţionările privind campaniile de rechemare în service-uri, dar şi crearea unei platforme interactive care să faciliteze accesul publicului privind campaniile de rechemare.
"Astfel, vom putea atenţiona clienţii care se prezintă la RAR sau în staţiile ITP pentru diverse activităţi despre aceste campanii. Refuzul de a participa la remedierea defecţiunilor implică riscuri atât în privinţa siguranţei proprii cât şi a pasagerilor sau a celorlalţi participanţi la trafic. Precizăm că toate campaniile de rechemare în service sunt gratuite. În calitate de autoritate în domeniul siguranţei rutiere, RAR se implică activ în derularea campaniilor de rechemare în service-uri a autovehiculelor identificate ca având probleme tehnice", transmite sursa citată.