05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Riscul de faliment este cel mai scăzut din ultimii ani
Riscul de faliment este cel mai scăzut din ultimii ani

Cu toate că umbrela Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu mai protejează România, din luna iunie, iar ţara se află în recesiune de o jumătate de an, riscul de faliment este cel mai scăzut din ultimii ani.
Mai mult decât atât, în mod paradoxal, după ce Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, săptămâna trecută, că România înregistrează al doilea trimestru consecutiv de scădere a PIB-ului faţă de trimestrul anterior, spread-urile (diferenţa dintre dobânzi) CDS-urilor (credit default swap, instrument financiar care are scopul de a transfera expunerea la riscuri) României au scăzut. Astfel, dacă pe data de 12 august spread-urile CDS-urilor României erau de 148 puncte, valoarea acestui indicator a scăzut la 139 puncte, pe 18 august, conform datelor publicate de Deutsche Bank. Aceasta este una dintre cele mai reduse valori ale CDS-urilor României din ultimul an.
Din august 2013 şi până în prezent, spread-urile CDS-urilor României au scăzut treptat de la 211 puncte până la 128 puncte, valoare minimă înregistrată la începutul lunii iunie. Ulterior, însă, riscul de faliment al României a crescut uşor, odată cu suspendarea acordului stand-by cu FMI, spread-urile CDS-urilor urcând până la 149 puncte, în perioada 8-12 august, după care acest indicator a intrat pe un trend de depreciere.
Acest lucru înseamnă că pieţele financiare internaţionale nu consideră că situaţia din România este de natură să se deterioreze semnificativ din cauza suspendării acordului cu Fondul, dar nici din cauza recesiunii.
Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare şi faptul că atenţia marilor pieţe ale lumii este absorbită de probleme economice şi geopolitice precum escaladarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina, care s-a soldat deja cu o serie de embargouri impuse atât de Federaţia Rusă, cât şi de Uniunea Europeană. În plus, mai există situaţii tensionate din punct de vedere militar în zone precum Fâşia Gaza sau Irak.
Iar la capitolul recesiune, nici unele state mari cu o economie mai solidă decât cea autohtonă nu stau mai bine. În al doilea trimestru al acestui an, atât Germania, cât şi Italia au anunţat reintrarea în recesiune. Pe acest fundal tensionat din punct de vedere economic şi geopolitic, problemele României sunt lăsate, cu siguranţă, în umbră.


Articole înrudite