30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bichonul Maltez, câinele aristocrat
Bichonul Maltez, câinele aristocrat

Bichonul Maltez (Bichon Maltese), extrem de apreciat în societate de-a lungul timpului, este una dintre cele mai vechi rase de câini, care a cucerit cu înfăţişarea şi calităţile sale.

Este o rasă de câini membră a familiei Bichon, care include, de asemenea, şi rasele: Bichon Frise, Bichon Bolognese, Bichon Havanez, Coton de Tulear, Tsvetnaya Bolonka, Franzuskaya. Cu o moştenire mediteraneeană, rasa, considerată ca originară din Malta, a fost din totdeauna în compania omului, fiind un câine de casă foarte iubit.

De multă vreme, Bichonul Maltez este considerat aristocratul lumii canine. Roba sa albă, mătăsoasă şi lungă, ce atârnă până la pământ, a făcut ca rasa să devină foarte apreciată de doamnele din rândul nobilimii în jurul anului 1800. Acest câine a fost imortalizat în monumentele greceşti şi se crede că era un câine al regalităţii şi nobilimii. În 1792, botanistul suedez Carl Linnaeus scria despre acesta ca fiind "cam de mărimea unei veveriţe." Pentru prima dată a apărut la expoziţia canină de la Westminster, în Statele Unite, în 1877, purtând denumirea de câinele-leu maltez. Un exemplar de Maltez a fost înregistrat pentru prima dată, în 1888, de American Kennel Club, rasa fiind acceptată în grupa raselor de companie, potrivit www.hillspet.com.

Este un câine blând, afectuos, inteligent, receptiv şi de încredere. Plin de viaţă şi jucăuş este foarte apreciat de copii. Bichonul Maltez este un câine de interior, potrivit şi pentru apartamente mai mici. Poate petrece ore întregi pe genunchii proprietarului, savurând momentele de atenţie acordate.

Bichonul Maltez are nevoie de un dresaj blând şi ferm, care poate fi un succes dacă i se oferă recompense comestibile.

În ce priveşte întreţinerea sa trebuie periat o dată pe săptămână. Părul din jurul ochilor trebuie curăţat zilnic pentru a preveni pătarea, la fel trebuie procedat şi în cazul bărbi, după mese. Urechile trebuie curăţate periodic şi trebuie scos părul în creştere din interiorul canalului urechii. Părul de pe partea de sus a capului poate fi purtat legat într-un moţ pentru a-l ţine departe de ochii, dar poate fi şi tuns. Trebuie plimbat cel puţin de 3 ori pe zi.

Este un câine mic, rezistent şi cu o blană mătăsoasă, cu un singur strat care atârnă aproape de sol, de culoare albă sau ivory. Corpul lui este compact, cu oase mici, dar robust şi puţin mai lung decât înalt. Pieptul este adânc, capul este bine proporţionat cu corpul şi craniul este uşor rotunjit. Are ochii mari, rotunzi, închişi la culoare şi botul de lungime medie şi uşor conic, acoperit cu păr lung, cu nasul mare şi negru. Urechile de formă triunghiulară, de lungime medie, sunt acoperite cu un păr bogat, lung şi lăsate pe lângă cap. Unghiile Bichonului Maltez trebuie scurtate la fiecare două săptămâni. Coada este destul de lungă, purtată rulat deasupra spatelui şi acoperită cu păr bogat, potrivit www.infocaini.ro.

Atât masculii cât şi femelele măsoară între 20 şi 25 de cm, iar greutatea acceptată este între 2 şi 3,5 kg. În general masculii sunt mai masivi decât femelele. În funcţie de standard, dimensiunile de mai sus pot varia.

Principala problemă de sănătate a Bichonului Maltez este luxaţia rotulei, când aceasta nu mai este în poziţia normală. Ca urmare a luxaţiei, mai pot apărea şi alte boli ca osteoartrita. Alte afecţiuni mai pot fi: pierderea dinţilor, cataracta, alergiile, infecţii ale urechilor, probleme digestive. Nu este indicat a fi ţinut în zone umede. De asemenea, este predispus la probleme dentare, potrivit www.dogbreedinfo.com

Speranţa de viaţă a acestei rase este de aproximativ 15 ani dar poate ajunge şi la 18 ani. 


Articole înrudite