09 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Semnele depresiei la câini
Semnele depresiei la câini

Depresia, aşa cum o ştim la oameni, este o tulburare de dispoziţie care provoacă sentimente de tristeţe persistentă şi inutilitate. Este adesea asociat cu o pierdere a interesului pentru activităţile normale. Depresia este mai mult decât o simplă indispoziţie, tristeţe temporară sau durere, deşi acele sentimente pot juca toate câte un rol.
La oameni, poate varia de la simptome uşoare până la o afecţiune debilitantă şi cronică care interferează cu capacitatea de a efectua activităţi zilnice. Tratamentul pentru depresia umană include de obicei medicamente şi terapie.
Dar câinii, pot deveni şi ei depresivi? Câinii depresivi simt la fel cu oamenii? Şi care este tratamentul pentru depresia câinilor?

Câinele meu este depresiv?

Câinii nu trec de obicei prin ceea ce recunoaştem ca depresie clinică la oameni. Acestea fiind spuse, membrii familiei noastre canine pot simţi cu siguranţă depresie sub formă de apăsare, tristeţe şi durere. Chiar dacă nu putem întreba câinii despre sentimentele lor, putem vedea unele semne care arată că animalul de companie este afectat de aceste emoţii negative.
Dr. Gregory Burns, profesor şi director al Centrului de Neuropolitică de la Universitatea Emory, a făcut cercetări asupra emoţiilor câinilor pentru  o perspectivă mai bună asupra problemei. Dr. Burns a folosit metoda rezonanţei magnetică (IRM) neinvazive pe aproape 100 de câini, comparând apoi zonele creierului uman şi canin care sunt active în timpul anumitor emoţii.
Cercetările sale arată că zonele creierului uman activate la emoţii sunt similare la câini. Putem extrapola din aceste date că aceste animale experimentează emoţii  foarte apropiate de cele ale noastre.

Semne de depresie la câini

Depresia poate apărea în multe moduri diferite, în funcţie de cauză. Un animal de companie care este deprimat din cauza pierderii unui  apropiat pe termen lung, va acţiona diferit faţă de câine care suferă de pierderea rutinei la schimbarea domiciliului.
Un studiu din 2016 din Noua Zeelandă şi Australia a analizat semnele depresiei la câini şi pisici, tabloul clinic putând include:
- Scăderea apetitului;
- Dormitul  în exces, pâna la letargie;
- Nevoia crescută de afecţiune;
- Frecventează zonele din casă unde stăpânul lor petrecea mai mult timp;
- O exacerbare a vocalizării (miaunat, lătrat, urlet etc. mai mult decât de obicei);
- Comportament neobişnuit de agresiv faţă de oameni sau alte animale;
- Eliminare inadecvată de fecale şi urina în casă.
Putem observa şi alte semne de depresie, tristeţe sau anxietate la animalele de companie, în funcţie de situaţie. Este posibil să observaţi:
- Retragerea din situaţii sociale (izolarea);
- Tendinţa de a se ascunde (popular se spune că se se ascunde ca atunci când se pregăteşte de moarte);
- Creşterea comportamentelor distructive;
- Reducerea pâna la oprire a activităţi normale de joacă.
Atunci când un medic veterinar încearcă să diagnostice un animal de companie cu depresie, primul pas este să obţină un istoric medical complet de la proprietar. Cunoaşterea oricăror schimbări comportamentale poate fi extraordinar de utilă pentru a determina dacă depresia este cauza oricăror semne clinice pe care le prezintă animalul dvs. de companie.

Alte afecţiuni care pot fi confundate cu depresia câinilor

Din păcate, simptomele depresiei câinelui pot fi similare cu alte afecţiuni medicale. Durerea cronică este adesea confundată cu depresie la animalele de companie mai în vârstă şi pentru a încurca şi mai mult lucrurile, stresul cauzat de depresie poate face să accentueze afecţiunile medicale subiacente.
Sindromul de disfuncţie cognitivă canină (SDCC) este o afecţiune asociată cu îmbătrânirea creierului unui câine, care îi poate afecta activitatea mentală generală, memoria, învăţarea şi răspunsul la anumiţi stimuli. SDCC poate avea semne asemănătoare cu depresia. Dacă aveţi un animal de companie mai în vârstă (de obicei 8 ani şi peste) care începe să prezinte aceste semne, întrebaţi medicul veterinar despre anomaliile cognitive.
Dacă câinele dumneavoastră prezintă semne care sunt în concordanţă cu depresia, mai ales în absenţa unui eveniment care îi poate schimba viaţa, ar trebui să fie evaluat  pentru a descoperi cauzele principale.
Dacă simptomele de depresie ale câinelui tău sunt însoţite de orice alte semne, cum ar fi vărsături, diaree, letargie severă, agresivitate semnificativă, pipi sau caca mai des şi în locurile neuzuale, du-ţi imediat câinele la veterinar!


Articole înrudite