18 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce cauzează depresia câinilor
Ce cauzează depresia câinilor

Dacă bănuiţi că animalul dumneavoastră suferă de depresie, gândiţi-vă la ceea ce s-a schimbat sau se schimbă în viaţa lui, în mediul domestic sau situaţii sociale. Orice schimbare semnificativă a rutinei unui animal poate provoca stres şi/sau depresie. Aceasta nu este o listă completă, dar principalele cauze de declanşare a unei depresii pot fi:
- Durere cronică sau boală cronică;
- Traumă (cum ar fi o rănire sau abuz);
- Izolare (cum ar fi un animal de companie care este ţinut în cuşcă sau legat);
- Lipsa stimulării mentale sau fizice, în special la câinii energici sau de lucru;
- Schimbări majore în gospodărie;
- Adăugarea unui nou membru al familiei (om sau animal de companie);
- O schimbare în obiceiurile stăpânului, cum ar fi să se întoarcă la serviciu după o şedere prelungită acasă.
Animalele de companie pot simţi, de asemenea, empatie cu oamenii care suferă şi ei de depresie sau alte stări mentale deteriorate. Un studiu din 2019 din Suedia a analizat concentraţia de hormoni de stres pe termen lung la oameni şi câini şi a constatat că animalele aveau niveluri de stres similare cu cele ale stăpânilor lor.
Ei au ajuns la concluzia că „animalele oglindesc nivelul de stres al stăpânilor, mai degrabă decât stăpânii care răspund la stresul câinilor lor”. Câinii pot înţelege starea noastră de spirit şi ne pot recunoaşte expresiile faciale şi limbajul corpului. Ei ştiu când suntem fericiţi sau trişti, iar dispoziţiile noastre îi pot afecta.

Cum să ajuţi un câine deprimat

Similar cu oamenii, depresia şi efectele sale pot fi diferite pentru fiecare câine. Pentru a vă ajuta câinele, trebuie să aflaţi ce cauzează simptomele. Din fericire, câinii sunt creaturi destul de rezistente. După un eveniment care incită la depresie, micile schimbări pot aduce o îmbunătăţire enormă a stării lor emoţionale. Iată câteva idei care pot fi de ajutor:
- Stabiliţi cât mai multe momente de joacă. Adoptarea unui alt câine poate ajuta dar nu ar trebui să iei această decizie doar pentru a-ţi înveseli câinele. Aducerea unui nou animal de companie acasă trebuie să fie potrivită atât pentru tine, cât şi pentru animalul tău de companie.
- Creşteţi stimularea mentală şi fizică. Acest lucru ar putea fi să vă duceţi câinele la plimbări suplimentare sau mai lungi, să vă jucaţi în mod constant, să-i oferiţi o nouă jucărie sau puzzle sau să-l încurajaţi să se implice în unele dintre activităţile lor preferate.
- Asiguraţi-vă că mănâncă. Adăugarea temporară a unui supliment gustos la mâncarea lor poate încuraja animalul dvs. de companie să mănânce. O schimbare bruscă a dietei poate duce la probleme de digestie, aşa că nu le schimbaţi dieta complet sau brusc.
- Oferă-le cât mai mult timp împreună Recompensează comportamentele adecvate cu atenţie, gustări apetisante etc. Nu trebuie să pedepseşti comportamentul nedorit în general şi, în special, nu funcţionează pentru animalele de companie care suferă de depresie sau anxietate.
Este important să ştiţi cum arată un câine relaxat, astfel încât să îi puteţi monitoriza revenirea la normal. Un câine relaxat va avea gura deschisă, fără tensiune facială şi poate gâfâi. Un câine relaxat îşi va ţine urechile uşor în spate sau în lateral. Dacă câinele tău se simte bine, îşi va ţine coada într-o poziţie joasă sau neutră cu o mişcare uşoară.
Este important să ştiţi când să vă contactaţi medicul veterinar dacă animalul dumneavoastră prezintă simptome de depresie. Câinele tău ar trebui să fie văzut imediat dacă:
- Sunt foarte letargici sau nu mănâncă;
- Au încetat să se bucure;
- Dezvoltă simptome de somatizare, cum ar fi vărsături sau diaree. Există circumstanţe  în care presiunea psihică de la depresie poate duce la apariţia unor probleme de sănătate secundare.

Există medicamente pentru depresia câinilor?

Ca şi în cazul majorităţii preocupărilor parametrilor de sănătate, medicamentele ar trebui să fie doar o parte a planului de tratament. Medicamentele pentru depresia câinilor sunt de obicei benefice atunci când sunt combinate cu terapie comportamentală, suplimente şi produse cu feromoni. Medicamentele pot fi deosebit de utile pentru animalele de companie care au un istoric de fobie sau sindroame anxioase şi care trec printr-o situaţie de criză.

Planuri de tratament pentru depresia câinilor

Dacă depresia câinelui tău cauzează probleme de comportament, managementul atent al mediului şi modificarea obiceiurilor sunt importante. Este esenţial ca planul de tratament pentru un animal de companie cu depresie severă să provină de la un specialist in psihologie animală.
După stabilirea diagnosticului, poţi continua cu o terapie complexă care poate include:
- Medicamente pe bază de reţetă;
- Schimbări de mediu;
- Suplimente nutriţionale;
- Terapii de suport psihic.
Din fericire, animalele dvs. de companie ne au drept susţinători ai sănătăţii lor mintale. Când observaţi schimbări în comportamentul câinelui dvs., puteţi lucra cu medicul veterinar pentru a vă asigura că primeşte îngrijirea de care are nevoie pentru depresie.


Articole înrudite