29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Spanielul de vânătoare britanic, un companion perfect pentru drumeţii
Spanielul de vânătoare britanic, un companion perfect pentru drumeţii

Springerul spaniel englez, energic, prietenos şi destul de inteligent, înzestrat cu entuziasm şi dorinţa de a face pe plac, este un animal de companie perfect pentru o casă, dar în special pentru cei care iubesc drumeţiile.
English Springer Spaniel este o rasă originară din Marea Britanie. El şi Cockerul spaniel s-au născut din aceeaşi rasă. Cockerii mai mici vânau sitari, iar fraţii lor mai mari erau folosiţi pentru a scoate la iveală prada. Springerul spaniel englez descoperă urme cu ajutorul simţului său olfactiv bine dezvoltat. În 1902, Clubul Canin din Anglia a recunoscut Spanielul de vânătoare britanic ca specie distinctă (separată de Cockerii englezi).
Această rasă de câini a devenit cunoscută în America de Nord după 1924, când a luat fiinţă Asociaţia de Testare a Spanielului de vânătoare britanic şi s-au început testări pe teren pentru prima oară. În prezent, este un câine de aport şi de depistare, deosebit de potrivit pentru sportul canin, dar popular şi ca animal de companie.
Atletic şi versatil, este recunoscut pentru abilitatea sa de a rezista în condiţii ostile de vânătoare, datorată, în mare parte, corpului său mediu şi puternic. Înălţimea la greabăn are 51 cm, dar greutatea nu este stabilită, variind între 18-23 kg. Câinele este cel mai înalt dintre rasele spaniel. Lungimea corpului este puţin mai mare decât înălţimea la umeri. Ajunge la maturitate după opt luni. Masculii sunt complet dezvoltaţi după 3 ani, femelele după 2 ani. Este un câine bine proporţionat, echilibrat.
Are un craniu impresionant, destul de lat, plat deasupra şi rotund în părţile laterale şi la ceafă. Văzut din profil, capul pare de aproximativ aceeaşi lungime ca şi gâtul. Ochi mari şi expresivi sunt esenţa frumuseţii Spanielului de vânătoare britanic. Marginile pleoapelor sunt pigmentate din plin şi se potrivesc cu culoarea blănii. Are un bot moderat. Are urechi lungi şi lăsate pe obraji. Pielea urechii este fină şi lungă până la vârful nasului. Alura denotă mândrie, picioarele lungi şi musculoase, fiind destul de lungi pentru a alerga cu uşurinţă. Are labele mari.
Blana densă de lungime medie poate fi ondulată şi are o structură destul de dură. Culoarea poate fi neagră sau maro cu nuanţe verzui sau albastre, în combinaţie cu alb cu penaj pe picioare, urechi, piept şi abdomen. Are o coadă scurtă, jucăuşă şi poziţionată jos, potrivit site-ului animalutul.ro. Springerul spaniel englez trebuie periat cel puţin de trei ori pe săptămână pentru a evita încurcăturile. De asemenea, poate fi tuns în jurul capului, gâtului, urechilor, cozii şi pe picioare, pentru a da câinelui un aspect mai îngrijit. Acest câine are o fire veselă şi ascultătoare şi o expresie blândă tipică Spanielului. El are nevoie de socializare şi de mişcare. Fiind un câine activ, iubeşte mişcarea şi are multă energie pe care o poate consuma la sportul canin, la vânătoare sau la alergat în spaţiu liber. Nu ar trebui să fie lăsaţi acasă singuri sau izolaţi de oameni pentru perioade lungi de timp, potrivit www.hillspet.com.
Ca şi câine de familie este ataşat şi blând, necomplicat pentru stăpânii săi, are însă nevoie de contact cu membrii familiei şi de atenţie. Ca animal de companie, educaţia să trebuie să fie consecventă, dar nu dură. Dacă este tratat în mod strict, va refuza să asculte. Reacţionează mult mai bine la laude şi la o vorbă bună. Se înţelege bine cu copiii, dacă este crescut împreună cu aceştia. Prezintă încredere în sine şi tărie de caracter şi este mereu loial. Totuşi, el ştie exact ce vrea şi acţionează în mod corespunzător. Când omul este în pericol, el va acţiona agil împotriva intruşilor. Va ignora oamenii care nu îi plac.
Această rasă necesită ca îngrijire şi spălarea pe dinţi cel puţin de două sau de trei ori pe săptămână, pentru a elimina acumularea de tartru şi bacterii, dar şi pentru a preveni bolile gingiilor şi respiraţia urat mirositoare. Tăiatul unghiilor trebuie să fie regulat, în cazul în care câinele nu le poartă în jos, în mod natural.
Springerul spaniel englez este în general un câine sănătos, dar la fel ca toate rasele şi acesta este predispus în anumite condiţii la probleme de sănătate. Câinii acestei rase sunt sensibili la boli de urechi. Acest pericol poate fi diminuat printr-o curăţare regulată a urechilor. Displazia retiniană este o malformaţie care apare în dezvoltarea retinei şi pe care câinele o are în momentul când este născut. Cele mai multe cazuri sunt uşoare şi nu presupun o pierdere a vederii. Medicii veterinari pot face teste pentru a afla dacă puii sunt afectaţi, când aceştia au între 7 până la 12 săptămâni, potrivit www.akc.org. Atrofia progresivă a retinei este o degenerare a straturilor retinei. Boala este progresivă şi în cele din urmă duce la orbire. Springerul spaniel englez are o speranţă de viaţă de până la 14 ani.


Articole înrudite