27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Studiu: Proprietarii de câini trăiesc mai mult şi supravieţuiesc mai bine atacurilor de cord
Studiu: Proprietarii de câini trăiesc mai mult şi supravieţuiesc mai bine atacurilor de cord

Orice proprietar de câine vă poate spune că a avea un bun prieten cu blană are o mulţime de beneficii, de la furnizarea de nesfârşite îmbrăţişări,până  la viaţa împreună cu un partener loial. Câinii au fost consideraţi mult timp însoţitori excelenţi pentru oameni, iar studiile recente sugerează că blănoşii ne ajută chiar mai mult decât cu dragoste şi prietenie.
Unul dintre studii – „Evoluţia după un eveniment cardiovascular major a celor care au în proprietate un câine” - a constatat că stăpânii de câini beneficiază de aceste beneficii suplimentare pentru sănătate în comparaţie cu pacienţii care nu au animale:
- Un risc de deces cu 33% mai mic după atacuri de cord faţă de persoanele care locuiesc singure după spitalizare.
- Un risc de deces cu 15% mai mic după  atacuri de cord faţă de persoanele care trăiesc cu un partener sau copil.
- Un risc de deces mai mic cu 27% faţă de pacienţii cu AVC care trăiesc singuri după spitalizare.
- Un risc de deces mai mic cu 12% faţă de pacienţii cu AVC care locuiesc cu un partener sau copil.
Pentru a culege şi prelucra aceste date, studiul a utilizat „Registrul naţional al pacienţilor suedezi”, identificând pacienţii cu vârsta cuprinsă între 40 şi 85 de ani care au prezentat un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral ischemic în perioada 1 ianuarie 2001 - 31 decembrie 2012. Au analizat informaţii socio-demografice, datele privind proprietatea câinilor şi cauza decesului pentru pacienţi.
Tove Fall, coautor al acestui studiu şi profesor de epidemiologie moleculară la Universitatea Uppsala din Suedia, explică faptul că a avea un câine poate oferi oamenilor motivaţia de a ieşi din casă şi a se mişca, iar acest lucru îi ajută să facă exerciţiul de care au nevoie pentru a rămâne sănătoşi.
Prin efectuarea acestui exerciţiu, stăpânii de animale de companie evită stilul de viaţă sedentar care poate contribui la moartea prematură. Studiul subliniază, de asemenea, că tovărăşia câinilor poate contribui şi la combaterea singurătăţii şi stresului asociate modului de viaţă modern.
În alt studiu, cercetătorii au efectuat o meta-analiză şi au examinat datele pacienţilor pentru peste 3,8 milioane de persoane preluate din 10 surse separate. Au descoperit că, în comparaţie cu persoanele care nu au animale, proprietarii de câini aveau:
- Riscul morţii redus cu 24% faţă toate cauzele patologice.
- Riscul de mortalitate redus cu 65% după un atac de cord.
- Riscul de mortalitate redus cu 31% la pacienţii cu  probleme cardiovasculare.
Timpul aduce tot mai multe studii care găsesc conexiuni promiţătoare între deţinerea câinilor şi sănătatea umană, dovedind cauzalitatea sau o legătură clară între cele două.
Dr. Haider Warraich, profesor de medicină la Harvard şi autor al lucrării „State of the Heart: Exploring the History, Science and Future of Heart Disease”, explică  că aceste studii sunt „interesante şi provocatoare dar nu este suficient să se recomande pacienţilor să adopte un câine pentru a reduce riscul de deces”.
Şi nu vă faceţi griji dacă nu aveţi un câine - experţii vă sugerează că puteţi începe cu orice animal de companie, inclusiv peşti,păsări sau în general, animale mici. NBC News explică: „Chiar şi aceste tipuri de animale de companie pot oferi un beneficiu, deşi unul mai mic. De fapt, un studiu anterior a arătat (poate in mod puţin bizar) că şi îngrijirea greierilor ar putea face oamenii mai sănătoşi”. Deci, o concluzie logică este că a avea un companion - fie că este canin, felin, zburător sau rozător, mare sau mic - vine cu beneficii pentru sănătate.

Autor Cornel GINGĂRAȘU


Articole înrudite