22 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O rasă americană rară - Câinele Catahoula Leopard
O rasă americană rară - Câinele Catahoula Leopard

Câinele Catahoula Leopard este una dintre cele mai distinctive rase din lume datorită culorii şi modelului de blană, care seamănă cu petele unui leopard.

Sunt cunoscuţi pentru că au o etică a muncii puternică şi dedicare faţă de slujbele lor. “The Cat”, aşa cum sunt adesea numiţi, sunt câinii emblemă a statului Louisiana (S.U.A). Ei şi-au primit numele de la parohia Catahoula din nord-estul Louisianei. Sunt, de asemenea, cunoscuţi sub numele de câine Leopard Stock, Black Mouth Cur, Yellow Cur, East Texas Cow sau Hog dog, Red Cur, Old Brindle Cur, Leopard Cur şi Louisiana Cur. Numele depinde adesea de culoarea şi aspectul câinelui. Sunt o rasă inteligentă şi energică care îi promovează ca animale de companie grozave pentru un proprietar cu experienţă. Loialitatea face parte din ADN-ul lor, ceea ce îi face să fie foarte precauţi în contactul cu străinii, până la agresiune. Catahoula Leopard nu este încă înregistrat la asociatia chinologica americană dar acceptaţ în multe alte asociaţii.

De unde sunt câinii Catahoula Leopard

Există multe teorii despre geneza rasei Catahoula. Una dintre cele mai frecvente ipoteze este că spaniolii în drumul lor spre Coasta Golfului au adus câini de război Mastiff împreună cu ei, pe corăbii. Apoi au schimbat aceşti câini cu hrană şi provizii cu nativii americani care locuiau în zona cunoscută acum sub numele de Louisiana. Aceşti căini tip mastiff s-au împerecheat cu lupi roşii, creând un hibrid care avea picioarele palmate.

O alta legenda spune că în jurul anului 1600, coloniştii francezi care au călătorit în această parte a Statelor Unite au început să crească un câine asemănător unui lup în combinaţie cu rasa franceză Beauceron, care s-a transformat treptat în frumosul Catahoula Leopard. Unele exemplare, după evadarea de la ferme, au crescut în libertate, împreună cu porcii mistreţi. Căinii emblematici ai Lousianei sunt acum folosiţi ca ciobăneşti la turmele de vaci şi oi.

Autor Cornel GINGĂRAŞU


Articole înrudite