15 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Monica Macovei, aflată vineri, 18 mai, la Galaţi pentru a sprijini candidatura senatorului PDL Marius Necula la fotoliul de primar al Galaţiului, din partea Alianţei Pentru Progres, a lansat o adevărată ploaie de „gloanţe” la adresa actualei puteri. Fiindcă temele abordate de aceasta nu atinseseră obiectivul pentru care îşi anunţase prezenţa, Macovei a precizat că îl sprijină pe candidat prin simpla sa prezenţă la Galaţi. Apoi şi-a nuanţat răspunsul, completând că îl va sprijini concret privind realizarea unor proiecte cu finanţare europeană, după câştigarea cursei la primărie.
USL, Guvernul, Năstase şi CSM - puse la zid
Monica Macovei a declarat că nu are încredere în Guvernul Ponta: „Personal nu am nicio încredere în acest Guvern, sunt deja trei miniştri care nu mai sunt, doi erau să fie şi datorită presei nu au mai fost. Ponta nu avea cum să nu ştie că domnul Alistar e incompatibil, la fel despre Corina Dumitrescu, iar tergiversarea şi trasul de timp până la demisia lui Mang arată că de fapt nu voiau să îl dea afară”. În continuare, Macovei a criticat numirea Mayei Teodoroiu în funcţia de secretar de stat la ministerul justiţiei: „A numit secretar de stat pe Maya Teodoroiu, pe care se întâmplă să o cunosc, e prietena domnului Ponta şi era secretar de stat în timpul ministeriatului Rodica Stănoiu. Aş vrea să reamintiţi lumii ce a însemnat acest ministeriat pentru România. Se intervenea în dosare, ministrul justiţiei se juca cu judecătorii, îi sancţiona, îi muta, făcea ce voia cu ei, prietenilor le-a dat ilegal locuinţe de serviciu şi tot aşa”.
Europarlamentarul PDL a motivat reuşita ultimei moţiuni de cenzură prin trendul ascendent pe care l-ar fi avut guvernul Ungureanu, dar mai ales din intenţia USL privind salvarea lui Năstase. Macovei a declarat: „Cred că a fost dat jos şi s-a unit USL-ul să adune şi să racoleze parlamentari la moţiunea de cenzură, ceea ce până acum nu a făcut, din trei motive: MRU creştea în încredere, MRU promisese că în iunie returnează diferenţele de salarii şi, trei, ca să îl rezolve pe prietenul lor şi pe secretarul general al PSD, domnul Adrian Năstase”. Macovei a subliniat ideea că se încearcă tergiversarea dosarului lui Adrian Năstase pentru a interveni prescripţia. „Se încearcă tergiversarea acestui dosar în condiţiile în care tot din presă am văzut că pe 10 iunie se împlineşte prescripţia. Deci schimbarea aceasta de Guvern şi punerea domnului Corlăţean a vrut să arate, cel puţin la nivel de presiune psihică, să spună – «atenţie, am venit la putere» şi să-l scape pe Năstase”.
Monica Macovei dezaprobă propunerea premierului Victor Ponta privind numirea procurorului general al României şi a şefului DNA doar de către CSM, fără implicarea preşedintelui şi a ministrului Justiţiei. Macovei şi-a argumentat punctul de vedere afirmând că propunerea premierului ar încălca una dintre condiţionalităţile Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Europarlamentarul PDL a precizat că astfel „se încalcă una dintre condiţionalităţile din Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe care România îl are şi această condiţionalitate sună aşa – «menţinerea cadrului legal şi instituţional al DNA, inclusiv a procedurii de numire». Pentru că teama Comisiei Europene a fost exact asta: neîncrederea în clasa politică, că vin unii şi vor să schimbe”. Macovei a adăugat că a avut acordul Comisiei Europene la momentul schimbării legislaţiei privind numirile pentru funcţiile amintite, în timpul mandatului său de ministru al Justiţiei. Macovei a declarat: „Atunci când am schimbat legea şi am spus: propune ministrul Justiţiei, CSM avizează, face interviuri, televiziuni, public şi apoi numeşte preşedintele, care poate să refuze, motivat, am discutat cu Comisia Europeană şi am avut acceptul lor”. În plus, Macovei consideră că doar prin implicarea CSM-ului în aceste numiri dispare asumarea răspunderii la care se angajează în prezent preşedintele ţării şi ministrul de resort care fac cele două numiri. „Dacă nu există o răspundere individuală, clară, identificată prin persoană, nu există deloc răspundere. Nu aş da nimic în acest moment CSM-ului, cu atât mai mult asta! Reamintesc: Consiliul Superior al Magistraturii e un organ colectiv, format din 19 membri care iau decizii prin vot secret, potrivit Constituţiei, şi pe care niciodată nu am cum să îl trag la răspundere pentru deciziile pe care le ia”, a concluzionat Macovei.


Articole înrudite