29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bugetul local al municipiului nu a fost votat!
Bugetul local al municipiului nu a fost votat!

Consilierii locali nu au votat bugetul municipiului Galaţi pentru 2015, cu toate că pentru acest lucru a fost convocată, joi, o şedinţă extraordinară. Tocmai caracterul “extraordinar” al şedinţei a fost principalul motiv pentru care, în acest moment, orice investiţie a Primăriei Galaţi este blocată.
“Caracterul extraordinar al şedinţei este dat de faptul că proiectele nu au toate avizele necesare?”, a fost prima obiecţie a consilierului local Cristian Dima. Acesta a mai spus şi că prezenţa, la şedinţă, a viceprimarului demisionar Radu Cosca este pusă sub semnul întrebării, având în vedere că alesul a anunţat public, în decembrie, că renunţă la mandatul său. Totodată, Cristian Dima i-a reproşat primarului Marius Stan că a refuzat mereu propunerile venite din partea grupului de consilieri PNL, printre cele zece propuneri fiind şi cea făcută în 2013, prin care Primăria Galaţi ar fi putut să cumpere de la actualul proprietar Maternitatea „Buna Vestire” (care funcţionează, acum, într-o clădire restituită unei persoane fizice, conform legilor proprietăţii).
„Adică nu avem bani să cumpărăm Maternitatea şi plătim chirie de 20 de ani acolo cu bani cu care am fi putut să cumpărăm două spitale, dar dăm, prin buget, un milion de euro pentru construcţia unei pasarele pe Brăilei”, a declarat Dima.
\"Vedeţi că discuţiile din CL se înregistrează şi peste un timp ele ar putea deveni probe la DNA... Când cineva bate cu pumnul în masă să se tot achiziţioneze un bun de la un privat... eu v-am atenţionat la modul colegial, prieteneşte, că atât timp cât sunt primar nu vom face nici troc şi nici vreo afacere cu cineva din mediul privat, pentru că orice evaluarea se poate interpreta şi peste 10-15 ani dăm cu subsemnatul şi eu şi dumneavoastră. Vreau să vă protejăm... sunt vremurile tulburi...\", a replicat primarul Marius Stan.  

Bugetul pentru Transurb, alt motiv de ceartă

Viceprimarul PSD Florin Popa i-a reproşat primarului Marius Stan că nu şi-a făcut timp să discute cu aleşii locali, în şedinţele pe comisii, \"motiv pentru care acum ne vedem puşi în faţa unui buget pe care vrem, nu vrem, trebuie să-l votăm. Eu nu sunt de această părere, că trebuie votat aşa. E pentru prima dată când un primar nu îşi face timp să prezinte bugetul în faţa consilierilor locali\". Potrivit lui Popa, în proiectul de buget prezentat consilierilor existau cel puţin două inadvertenţe majore - o neconcordanţă în subvenţia alocată Transurbului, de la 20 de milioane de lei, cât se convenise iniţial, la 17 milioane, dar şi o lipsă de bani necesari pentru majorarea cu 4 milioane de lei a capitalului social al Transurb, majorare aprobată anul trecut de CL, dar care nu a fost alocată total în 2014 şi care acum ar fi trebuit să se regăsească în buget. Reproşuri la care primarul Marius Stan i-a replicat viceprimarului PSD: \"Dacă sunt astfel de omisiuni, se face vinovat directorul Transurb... şi dumneavoastră, în calitate de consilieri locali, aveţi dreptul să demiteţi directorul. Doamna Totolici este în sală. Daţi-o afară, dacă  aveţi curaj!\".

Legalitatea mandatului viceprimarului Cosca

O altă problemă reproşată primarului a fost cea legată de mandatul viceprimarului Radu Cosca (PC). Astfel, consilierul local Eugen Găvan (PC) a întrebat: \"Dacă dânsul a demisionat, prezenţa sa la şedinţă este normală? Iar dacă da, deciziile aprobate de CL, în actuala componenţă, adică cu viceprimarul Radu Cosca, nu cumva sunt lovite de nulitate?\". În replică, primarul Marius Stan a spus, însă, că nici în acest moment nu a semnat demisia lui Cosca şi că, de fapt, conform legii, pentru a fi valabilă, acea demisie ar fi trebuit înaintată secretarului CL şi nu primarului! Cu alte cuvinte, Radu Cosca este viceprimar cu acte în regulă, ceea ce a confirmat şi acesta personal, anunţând că \"de pe 2 februarie m-am întors din concediu, sunt la treabă\".
În final, după mai bine de o oră de discuţii în contradictoriu, ordinea de zi a şedinţei CL în care se afla proiectul de buget nu a fost votată. Din totalul celor 24 de consilieri prezenţi, doar 10 au votat pentru aprobarea ordinii de zi a şedinţei (pe care se afla proiectul de buget alături de alte proiecte), în timp ce alţi 14 aleşi locali (membri PSD, PNL şi PC) s-au abţinut de la vot.
\"Reţineţi că responsabilitatea suspendării şedinţei o aveţi dumneavoastră!\", a avertizat primarul Marius Stan, adresându-se grupului al cărui lider este viceprimarul PSD Florin Popa. Deşi acesta din urmă a propus ca şedinţa să fie reluată a doua zi, primarul a precizat că are programate alte activităţi şi nu va putea participa.
După şedinţa de CL, primarul Marius Stan a declarat: \"Supărarea mare a consilierilor a venit din faptul că nu am mai făcut înainte de şedinţă o întâlnire cu liderii grupurilor de consilieri locali. Devenise o cutumă ca înainte de şedinţa de plen să se facă, cu liderii de grup, o şedinţă, în care se negociau tot felul de... proiecte... ca să nu le spunem altfel... De această dată am vrut să vedeţi şi dumneavoastră în plen cam cum se votează amendamentele şi în ce constau ele, să vedeţi, cum s-ar zice, consiliul la lucru şi nu în spatele uşilor închise. Am vrut să fie o dezbatere publică, pentru că e buget, dar se pare că această dezbatere publică sperie şi aţi văzut că cel mai important subiect este dacă Radu Cosca e în funcţie... Dacă coroborăm acest lucru cu faptul că am aflat că la Ministerul Transporturilor a avut loc o întâlnire a parlamentarilor noştri cu ministrul Transporturilor, întâlnire în urma căreia a rezultat o susţinere totală a podului de peste Dunăre, la Brăila, probabil puteţi face o corelare între interesele mari pe care cei care ne reprezentă le au pentru dezvoltarea oraşului. Le pasă ca celor din Corabia!\".


Articole înrudite