18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce au făcut senatorii noştri timp de aproape 4 ani?
Ce au făcut senatorii noştri timp de aproape 4 ani?

Mai e doar foarte puţin şi intrăm în campanie electorală. Adică în campanie electorală legală... pentru că politicienii noştri au furat de mult startul. Se întâmplă însă un lucru interesant în acest an. Odată cu revenirea la votul pe liste, politicienii au ales să facă un alt fel de campanie decât la parlamentarele din 2012, în sensul că „bătălia” adevărată se dă la nivel naţional, miza fiind ridicarea în sondaje a partidului în ansamblu, urmând ca în teritoriu omul să voteze sigla, fără a se uita la numele de pe listă.
Spuneam de votul din 2012. Atunci, votul fiind pe colegii, fiecare „bucăţică” de oraş sau de judeţ, delimitată ca şi colegiu, avea câte un candidat de la fiecare partid care se arunca în luptă. Din acest motiv, fiecare candidat în parte trebuia să „ia la picior” colegiul său şi să încerce să convingă pe cât mai mulţi să-l voteze pe el, X-ulică, şi nu pe unul dintre contracandidaţii săi direcţi. Conta şi partidul, desigur, pentru redistribuirea voturilor, dar în special conta omul. Mă rog... într-o lume normală ar fi contat mai mult omul, dar în 2012 valul USL a mai adus şi gunoaie. Nu vă faceţi speranţe! Nu scăpăm de ele nici în 2016, pentru că pe liste se vor regăsi atât oameni buni, muncitori, specialişti în domeniul lor, iubiţi de concetăţeni, cât şi politruci hulpavi, gomoşi şi inculţi.
Să revenim, însă, la ce ne-a adus anul 2012, că poate învăţăm ceva din experienţa ultimului scrutin şi a Parlamentului care se pregăteşte să-şi încheie mandatul. Am contactat parlamentarii gălăţeni din acest mandat şi le-am adresat câteva întrebări. Pe mulţi dintre ei nu i-aţi mai văzut de la alegerile trecute, mărginindu-se să activeze doar în sediul Parlamentului sau în sediile de partid. Alţii s-au mărginit la a-şi arăta faţa doar în colegiul lor, crezând - greşit! - că ei sunt parlamentari doar pentru cei din colegiul unde au candidat. Dar au fost, toţi, timp de 4 ani, parlamentari ai judeţului Galaţi. Unii dintre ei vor candida din nou, poate chiar pe poziţii eligibile. Nu depinde de noi, nici de dumneavoastră, dacă vor fi pe liste şi cât de sus în aceste liste. Asta va hotărî fiecare partid în parte, pe baza unor criterii care nu au nicio legătură cu ce vrea poporul, ci mai degrabă cu obedienţa, interesele interne şi cotizaţiile la partid.
I-am întrebat pe actualii parlamentari ce au făcut şi ce n-au reuşit să facă în aceşti 4 ani şi dacă mai vor să candideze. Din răspunsurile lor vă puteţi face o idee despre cine sunt şi ce au făcut pentru dumneavoastră. Noi ne-am făcut deja o idee, citind printre rânduri. Contează foarte mult modul în care ştiu să transmită ceva electoratului, iar răspunsurile lor ne-au cam dezvăluit adevărata lor faţă. Unii au răspuns scurt, la obiect, cinstit. Alţii au dat răspunsuri alambicate, ocolite... politicianiste. Astăzi vă oferim spre „delectare” răspunsurile senatorilor gălăţeni.

 

Ionel-Daniel Butunoi - senator PSD

- În toată cariera dvs. de parlamentar (menţionaţi câte mandate aţi avut) care este cea mai importantă realizare?
Am început mandatul de parlamentar la finalul lunii decembrie 2012. Sunt la primul mandat în Parlamentul României. Dar aceasta nu a fost prima experienţă politică sau administrativă. Am fost consilier de stat în Guvern, am fost şi consilier municipal şi, o perioadă scurtă, consilier judetean. În 2012, principalul meu obiectiv a fost să plec la Bucureşti cu problemele celor care m-au ales şi să găsesc rezolvarea. Am reuşit împreună cu colegii mei din partid să facem mai multe lucruri, printre care aş aminti: salarii şi pensii mai mari, programe pentru reabilitare de şcoli şi grădiniţe, deblocare de posturi din învăţământ şi administraţie, reînfiinţarea unor spitale închise şi aşa mai departe. Este clar că nu puteam reuşi anumite reforme şi nu puteam reveni la un nivel de trai decent fără un guvern care să aibă în programul de guvernare aceste măsuri, aşa cum a fost Guvernul Victor Ponta. Tot în această perioadă, a Guvernului Victor Ponta, a fost demarat Master Planul General de Transport, un document pe care toată lumea îl aştepta. Încă de la începutul lansării lui ca document strategic, am pledat public pentru includerea Centurii Tecuciului în Master Plan, eu fiind preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie. Pot spune că acest proiect este cel mai important din actualul meu mandat de parlamentar şi voi fi mulţumit când vom circula, la anul în vară, pe acest drum.

- Care este cea mai mare nereuşită a dvs. din acest mandat?
Aş fi dorit să pot face mai mult pentru sectorul Învăţământ şi Sănătate. Dar nu e timpul pierdut! Deja mă gândesc să lansez la nivelul nostru, al PSD Galaţi, un program pentru şcoli, grădiniţe, spitale şi cabinete medicale. În primul rând, voi invita primarii din judeţ să aşeze pe o listă investiţiile de care au nevoie. Vom face împreună cu colegii o prioritizare şi vom vedea cum putem ajuta. Mă gândesc la programele naţionale de dezvoltare locală lansate deja sau la accesarea fondurilor europene.  

- Vă doriţi un nou mandat de parlamentar? În cazul în care ar fi să rămâneţi în continuare parlamentar, care ar fi obiectivul principal pe care aţi dori să-l atingeţi?
E greu de răspuns dacă îmi doresc. Mai degrabă, simt că e nevoie de mine în Parlament şi e nevoie pentru Judeţul Galaţi să fiu acolo, în Parlament. Cred că am răspuns şi la restul întrebării… Obiectivul meu este să intru mai adânc pe anumite domenii. Aş vrea, de asemenea, să avem infrastructură de transport mai bună. Deci voi lua la pas tot ce înseamnă drum comunal, judeţean sau naţional şi voi vorbi cu toţi primarii deopotrivă. Trebuie să găsim soluţiile cele mai bune. Spitalul nou la Tecuci ar putea fi cel mai important obiectiv, având în vedere că cel de acum funcţionează în aceeaţi locaţie de peste 110 ani. Acest spital nou la Tecuci e o mare provocare  pentru mine deoarece consider că asigură dreptul la viaţă pentru aproximativ 150.000 de oameni din această parte a judeţului.

- Cu cine aţi colaborat cel mai bine în activitatea parlamentară?
Mă înţeleg bine cu toată lumea. Am colaborat bine şi cu colegii din PSD, şi cu demnitarii de la minister, cu colegii de la Galaţi, de asemenea.

- Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor gălăţeni pentru scrutinul din decembrie?
Să meargă la vot, în primul rând. Este important să decidă pentru ei şi pentru copiii lor. Apoi le-aş spune că a da votul unui om care este deja parlamentar înseamnă două lucruri: în primul rând, îi dai puterea să continuie proiectele începute şi în al doilea rând, bazându-te pe experienţa lui, mergi la sigur. Aşa încât, la alegerile din decembrie sper să meargă cât mai mulţi gălăţeni la vot. Consider că pot fi unul dintre cei care să le răspundă pozitiv la anumite probleme. Aştept un vot de încredere din partea lor şi consider că nu-i voi dezamăgi nici în mandatul următor.  

 

Paul Ichim - senator PNL

- În toată cariera dvs. de parlamentar (menţionaţi câte mandate aţi avut) care este cea mai importantă realizare?
Aceşti, iată, aproape opt ani de activitate parlamentară, pretenţios spus carieră, pot spune că am încercat, atât cât am putut din opoziţie, să respect promisiunea făcută alegătorilor mei şi să „aşez” aspectele mai puţin clare ale legislaţie din domeniul sanitar, în primul rând. Şi nu sunt puţine iniţiativele care au devenit legi, aşa cum multe sunt cele care se află, datorită excesivei birocraţii, în diverse stadii de analiză la comisii sau înaintate spre dezbatere în plen. Probabil posibilitatea cadrelor medii cu studii postliceale de a-şi echivala creditele obţinute, iar acestea să fie recunoscute în sistemul universitar, este proiectul pentru care m-am luptat mult şi care pot spune că rezolvă o situaţie acută a colegilor mei.

- Care este cea mai mare nereuşită a dvs. din acest mandat?
Din păcate sunt mai multe, nu doar una, şi asta pentru că unii nu pot înţelege că sănătatea, educaţia, religia, orice domeniu vreţi dumneavoastră, nu au culoare politică, iar reglarea sau clarificarea unor aspecte care servesc majorităţii cetăţenilor nu-i aparţin senatorului Ichim sau nu ştiu cui altuia, ci celor care-şi vor vedea îmbunătăţită astfel calitatea vieţii. Acesta este şi cazul legii privind statutul profesiei de kinetoterapeut, implicit legiferarea domeniului Kinetoterapiei, proiect la care lucrez de câţiva ani şi care, în ciuda faptului că am lansat nenumărate apeluri la colaborare colegilor parlamentari, datorită nu ştiu căror „lipsuri” de înţelegere, nici până în prezent nu a fost dezbătută şi legiferată. Ori formă actuală a legii după care kinetoterapeuţii îşi desfăşoară activitatea nu-i face decât să se decidă repede să părăsească ţara şi să lucreze în sisteme mult mai bine organizate şi mai ofertante. Şi asta în situaţia în care, la nivelul întregii ţări, este o nevoie mai mult decât acută de aceşti specialişti.

- Vă doriţi un nou mandat de parlamentar? În cazul în care ar fi să rămâneţi în continuare parlamentar, care ar fi obiectivul principal pe care aţi dori să-l atingeţi?
E firesc să-ţi doreşti să vezi că poţi termina proiectele pe care le-ai început, să vezi că munca depusă are finalitatea scontată. De asta mi-aş dori un nou mandat, pentru a putea termina ceea ce am început, pentru a continua să ajut atât cât pot, cu încăpăţinarea şi buna-credinţă de care mereu am dat dovadă.

- Cu cine aţi colaborat cel mai bine în activitatea parlamentară?
Cu alegătorii. Cu toţi cei care veneau la comisie, în audienţe, la întâlnirile formale sau informale, sesizau disfuncţii legislative şi, mai mult, veneau şi cu sugestii de îmbunătăţire. Au fost însă şi destui colegi cu care am lucrat, profesionişti, oameni integri, mânaţi doar de dorinţa de a face lucrurile să meargă în sensul corect. Din păcate puţini, din ce în ce mai puţini.

- Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor gălăţeni pentru scrutinul din decembrie?
Să se informeze. Să voteze oamenii, nu listele. Să citească atent numele, iar dacă acestea nu le spun nimic din punct de vedere profesional, având doar aura de vechi politruci, să treacă la lista următoare. Fiecare vot contează, iar puterea de a decide, pe 11 decembrie stă în mâna lor.

 

Gheorghe Saghian - senator independent (membru PRU)

- În toată cariera dvs. de parlamentar (menţionaţi câte mandate aţi avut) care este cea mai importantă realizare?
Două mandate (2008 - 2012; 2012 - prezent). Mandatul 2012 - 7 martie 2016 -  Preşedintele Comisiei pentru Agricultură, Silvicultură şi Dezvoltare Rurală. Am prezentat: 78 initiaţive legislative, 74 declaraţii politice, 105 întrebări, 62 interpelări, 2 interpelări adresate primului ministru, 258 luări de cuvânt în plen. Dintre iniţiativele legislative promovate în mandatul 2012-2016, consider ca fiind foarte importante: ”Legea nr. 164/2016 pentru modificarea şi completarea legii cooperaţiei agricole precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia”. Legea este publicată în MO nr. 1236/22.07.2016 şi reglementează cadrul legal al înfiinţării, organizării şi funcţionării cooperaţiei în sectorul agroalimentar, astfel încât toţi producătorii din sectorul agricol să se asocieze pentru a beneficia de fonduri nerambursabile de la UE şi Guvern pentru dezvoltare, modernizare şi producţie. Coiniţiator cu MADR – am promovat Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol publicată în MO nr. 794/31.10.2014 şi reglementează modul de desfăşurare a activitătilor economice, de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse. În cadrul structurilor de comercializare (pieţe agroalimentare) cu ridicata sau cu amănuntul, este obligatorie organizarea de spaţii de vânzare distincte care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli, persoane fizice, într-un procent de minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente.

- Care este cea mai mare nereuşită a dvs. din acest mandat?
Nu am reuşit să implementăm Legea Camerelor Agricole, o lege extrem de importantă, votată (adoptată) în Senat ca primă cameră sesizată, dar blocată la Camera Deputaţilor de jumătate de an. Consider că toti agricultorii României au mare nevoie de consultanţă de specialitate atât în producţia vegetală cât şi în producţia animală.

- Vă doriţi un nou mandat de parlamentar? În cazul în care ar fi să rămâneţi în continuare parlamentar, care ar fi obiectivul principal pe care aţi dori să-l atingeţi?
Da, îmi doresc un nou mandat. În cazul în care voi fi ales pentru un nou mandat, am 2 obiective principale. 1- Finalizarea Cadastrului Agricol până la 31.12.2019, fără de care toţi fermierii, persoane juridice şi persoane fizice, care exploatează terenuri agricole nu vor mai beneficia de subvenţii de la UE, ceea ce ar însemna un dezastru pentru agricultura românească. Un alt obiectiv major ar fi reabilitarea infrasctructurii de irigaţii şi aplicarea udărilor pe întreaga suprafaţă de 130.000 ha amenajate în sistem irigat în judeţul Galaţi.

- Cu cine aţi colaborat cel mai bine în activitatea parlamentară?
Am colaborat foarte bine cu toţi colegii parlamentari senatori, indiferent de apartenenţa politică, din Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi cu staff-ul tehnic legislativ al comisiei.

- Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor gălăţeni pentru scrutinul din decembrie?
Alegătorilor gălăţeni le transmit multă sănătate, împliniri, un trai mai bun, linişte sufletească şi pe data de 11 decembrie să-i aleagă pe cei care consideră că îi reprezintă cu demnitate în Parlamentul României, care le apără drepturile şi libertăţile, pe cei cinstiţi şi oneşti, care sunt recomandaţi şi de faptele lor.

 

Eugen Durbacă - senator ALDE

Întrebări:
- În toată cariera dvs. de parlamentar (menţionaţi câte mandate aţi avut) care este cea mai importantă realizare?
- Care este cea mai mare nereuşită a dvs. din acest mandat?
- Vă doriţi un nou mandat de parlamentar? În cazul în care ar fi să rămâneţi în continuare parlamentar, care ar fi obiectivul principal pe care aţi dori să-l atingeţi?
- Cu cine aţi colaborat cel mai bine în activitatea parlamentară?
- Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor gălăţeni pentru scrutinul din decembrie?

Răspuns:
În anul 1996 am renunţat la mandatul de senator, rămânând primar al municipiului Galaţi. În mandatul 2012-2016 funcţia de senator mi-a oferit posibilitatea ca să prezint în Senatul României problemele cu care se confruntă cetăţenii judeţului Galaţi şi nu numai. Consider că prin participarea la iniţiative legislative, prin cele 40 de declaraţii politice, 78 de întrebări, 31 de interpelări, 10 interpelări adresate primului ministru şi luările de cuvânt în plenul Senatului am reuşit să aduc în atenţia Parlamentului judeţul Galaţi.
Lipsa zonelor de agrement în municipiul Galaţi, investiţiile în agricultură, situaţia învăţământului, ajutoarele pentru încălzirea locuinţelor, strategia naţională de dezvoltare a judeţelor din regiunea Dunării, importanţa colectării selective a deşeurilor, programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor, problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap grav în România, dezvoltarea industriei atât la nivel local dar şi naţional, reabilitarea şi modernizarea spitalului Clinic de Urgenţă “ Sf. Apostol Andrei”, acordarea ajutoarelor sociale reprezintă doar o parte din iniţiativele considerate de către mine ca fiind reprezentative pentru judeţul pe care îl reprezint în Senatul României.
Am încercat prin fiecare intervenţie să susţin cetăţenii.
Experienţa politică şi administrativă mi-a permis să pot să fiu alături de oameni şi să pot să îi reprezint cu demnitate. Votul primit m-a responsabilizat şi mă obligă ca şi pe viitor să fiu în slujba cetăţenilor.
Vreau să le transmit gălăţenilor multă sănătate, prosperitate şi noul guvern să ia măsuri în favoarea românilor. ALDE reprezintă pe scena politică o opţiune viabilă pentru alegători.
    

Marin Nicolae - senator independent (afiliat grupului PSD)

- În toată cariera dvs. de parlamentar (menţionaţi câte mandate aţi avut) care este cea mai importantă realizare?
Mă aflu la primul mandat de parlamentar şi mi-am început activitatea în cadrul Comisiei românilor de pretutindeni, unde am fost preşedintele acestei comisii, acum fiind şi membru al Comisiei pentru transporturi şi energie. Mi-am dorit - şi cred că am reuşit - să sprijin românii plecaţi peste graniţă şi prin proiectele promovate în cadrul Comisiei am adus decizia politico-administrativă mai aproape de aceştia. În cadrul Comisiei pentru transporturi am căutat să fac cunoscută vocea transportatorilor români, acordându-le întreaga susţinere prin votul acordat la proiectul de lege privind reglementarea preţului RCA. Mă regăsesc în cele două comisii menţionate mai sus deoarece am trăit în diaspora timp de patru ani, iar domeniul în care am activat înainte de a ocupa funcţia de senator a fost cel al transporturilor.

- Care este cea mai mare nereuşită a dvs. din acest mandat?
Procesul legislativ este unul destul de anevoios, motiv pentru care au rămas iniţiative care nu au fost materializate. Nu am reuşit să venim cu ceva concret pentru a încuraja cetăţenii să rămână în România. Din păcate, ne pleacă tineri şi specialişti din toate domeniile, lăsând în urmă copii, părinţi, soţii, soţi, prieteni etc.

- Vă doriţi un nou mandat de parlamentar? În cazul în care ar fi să rămâneţi în continuare parlamentar, care ar fi obiectivul principal pe care aţi dori să-l atingeţi?
Odată început un demers de anvergură, este normal să îţi doreşti să îl continui. Sunt convins că voi putea aduce un plus în noul mandat, dacă gălăţenii îmi vor acorda încrederea lor la alegerile din decembrie. Dezvoltarea judeţului Galaţi rămâne principala mea preocupare şi sper ca pe viitor proiectul de buget să cuprindă fonduri suficiente pentru realizarea programului de dezvoltare locală.

- Cu cine aţi colaborat cel mai bine în activitatea parlamentară?
Am avut o colaborare foarte bună cu experţii şi consilierii din cadrul comisiilor de lucru, iar alături de colegii senatori am reuşit să promovăm proiecte de lege care au fost înaintate în plenul Senatului. Am fost primar al comunei Pechea, cunosc nevoile comunităţilor din mediul rural şi am încercat în permanenţă să comunic cu primarii din judeţul Galaţi pe legislaţia referitoare la administraţia publică locală.

- Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor gălăţeni pentru scrutinul din decembrie?
Îmi doresc să dea dovadă de aceeaşi determinare pentru a fi reprezentaţi cu adevărat în Parlament de oameni care doresc şi pot să facă ceva pentru dezvoltarea judeţului Galaţi.


Articole înrudite