24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cine sunt candidaţii gălăţeni la Parlamentul European
Cine sunt candidaţii gălăţeni la Parlamentul European

Campania electorală a alegerilor europarlamentare care vor avea loc pe 25 mai a început, oficial, pe 25 aprilie. Din cei 613 candidaţi de pe listele electorale ale celor 15 partide, formaţiuni şi/sau alianţe electorale înscrise la Biroul Electoral Judeţean nr. 18 Galaţi, există şi candidaţi gălăţeni, dar cei mai mulţi au şanse zero de a ajunge în PE.

Din partea Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC candidează, pe poziţia a patra, categoric eligibilă, Dan Nica, preşedintele PSD Galaţi şi vicepreşedinte PSD la nivel naţional. Aflat la al cincilea mandat consecutiv de deputat, Dan Nica a ocupat, de-a lungul timpului, funcţii importante în Guvern: ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, ministru al Administraţiei şi Internelor, dar şi vicepremier.
Tot pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC figurează, pe poziţia a cincea, fostul ministru al Turismului, timişoreanca Maria Grapini, de la PC, care s-a născut însă în comuna gălăţeană Bereşti. Maria Grapini este preşedintele Organizaţiei Judeţene Timiş a PC şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului.
Mai trebuie spus că pe locul trei al listei se află tot un gălăţean, deşi acum este ieşean. Este vorba de actualul europarlamentar Cătălin Ivan, liderul delegaţiei europarlamentarilor PSD la PE, purtător de cuvânt al PSD şi preşedintele Organizaţiei PSD din Sectorul 1 Bucureşti.

Partidul Democrat Liberal îl are pe poziţia a 22-a pe Doruleţ Resmeriţă, preşedinte al PDL Galaţi şi profesor la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, fost inspector şcolar judeţean la ISJ. Nu are şanse la un mandat în PE, fiind doar de umplutură pe listă.

Din partea PNL candidează pe locul al 17-lea George Stângă, consilier judeţean, preşedinte al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal de la Galaţi şi coordonator pe regiunea sud-est în cadrul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice. Şansele sale de a ajunge în PE sunt nule.

Partidul Mişcarea Populară îl are printre candidaţi, pe poziţia 19, pe Ioan Botezatu, şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie de la Maternitatea ”Buna Vestire”, vicepreşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară Galaţi şi vicepreşedinte al PMP Galaţi. Nici acest candidat nu are şanse de a obţine un mandat în PE.

În lista Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, pe locul al 27- lea, se află Eugen Stamate, în prezent preşedinte interimar PNŢCD Galaţi, fost preşedinte PER Galaţi.

Din partea Partidului Poporului Dan Diaconescu, pe locul 24 se află Roman Apostol Picu, director la Cantina de Ajutor Social din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, fost membru PC. Şansele sale la un loc în PE sunt zero.

Şi Partidul Dreptăţii Sociale are un candidat gălăţean, pe Ion Grosu, aflat pe poziţia 29. Să mai spunem ceva de şanse?

Pe lista PRM îl găsim pe locul al 17-lea, pe Ifrim Vanghele, fost consilier local. Mu putem vorbi de şanse la un mandat în PE.

Alianţa Naţională a Agricultorilor îl are pe locul 27 pe Adrian Boşneagă, tehnician. Din nou nu vorbim decât de o candidatură de umplutură.

Şi Forţa Civică are un candidat gălăţean, pe Mihaela Nicolau, pe poziţia a treia, o poziţie onorantă, dar care nu îi aduce şanse la un fotoliu în PE din cauza „forţei” partidului.

Printre candidaţii independenţi nu se află niciun candidat gălăţean. În ceea ce priveşte celelalte cinci partide înscrise în cursă, acestea nu au nici măcar un gălăţean pe listele de candidaţi la alegerile europarlamentare. Vorbim dee: UDMR, Partidul Noua Republică, Partidul Ecologist Român, Partidul Verde şi Partidul Alternativa Socialistă.


Articole înrudite