04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Lansări de eurocandidaţi cu huiduieli, circ, descinderi în vămi şi plimbări în parc
Lansări de eurocandidaţi cu huiduieli, circ, descinderi în vămi şi plimbări în parc

Debutul campaniei electorale pentru Parlamentul European s-a desfăşurat timid la Galaţi. Dacă mulţi dintre reprezentanţii în teritoriu ai candidaţilor încă dădeau semne confuze cu privire la activitatea lor în campanie, afişele, în schimb, nu au întârziat să apară. Cel puţin, din partea candidaţilor care şi-au luat rolul în serios. Imediat după evenimentele de lansare de la Bucureşti au şi fost postate bannerele şi afişele electorale reprezentând însemnele de partid, echipele şi candidaţii propuşi, însoţite de mesajele cu care aceştia vor să atragă electoratul de partea lor. Nu au întârziat, însă, reacţiile autorităţilor dar şi ale cetăţenilor.
După apariţia listei cu candidaţii propuşi, în prima săptămână de campanie doar trei partide şi un independent au vânturat puţin apele politicii de la Dunăre. Primul a fost Partidul Mişcarea Populară (PMP), care a deschis la Galaţi seria lansărilor de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. Mai mulţi pensionari au ţinut morţiş, cu această ocazie, să îşi exprime făţiş recunoştinţa la venirea staff-ului de partid în frunte cu Elena Udrea, la Casa de Cultură a Sindicatelor, vârsticii huiduind din toţi rărunchii politicienii prezenţi, acuzându-i pentru pensiile mizere şi modul în care au fost conduşi de aceştia când s-au aflat la putere.
Partidul Democrat Liberal filiala Galaţi a încercat cu originalitate, cu ocazia declanşării campaniei, să spele ruşinea "ruperii" organizaţiei locale de către fostul secretar, Iulian Aramă, care a fugit cu "300 de membri de partid" la PMP şi şi-a căutat electoratul peste graniţă. Pentru că, probabil, nu mai aveau prea mulţi simpatizanţi, găselniţa PDL-iştilor a fost să se folosească de evenimentul intens popularizat al ridicării vizelor pentru cetăţenii moldoveni în UE, asta pentru a câştiga măcar în vizibilitate.
Venit tocmai de la Vatican, Dan Diaconescu a vrut cu tot dinadinsul să facă paradă ca în vremea lui Ceauşescu, profitând de zilele libere, pentru a omagia, se pare, Ziua Internaţională a Muncii. Candidatul de pe locul 1 al listei PPDD la alegerile pentru Parlamentul European, Dan Diaconescu, a vizitat Galaţiul şi Tecuciul la bordul celebrului „DD-mobil” marca Mercedes, condus de secretarul general al PPDD, Liviu Neagu. Electoratul gălăţean, în lipsa unor distracţii serioase pe plan local, l-a întâmpinat în număr consistent şi a rămas, normal, cu gura căscată de uimire şi emoţie.
A urmat celebra gimnastă Corina Ungureanu, candidat independent, care s-a folosit de zilele libere acordate de 1 şi 2 mai. Ajutată de o echipă "subţire" de tineri sportivi de la un centru de întreţinere fizică, a vizitat oraşul, bazinul de înot şi nu a ratat noul parc, Viva. Cu această ocazie, s-au împărţit pliante electorale în cele mai populate zone de agrement.

În afişe să ne măsurăm sau în sloganuri să ne... confruntăm?!

Primele reacţii ale administraţiei au vizat modul în care echipele de campanie au postat afişele electorale. În lipsa unui regulament de afişare publicitară votat de consilierii locali, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a luat iniţiativa de a anunţa candidaţii că afişajul politic se face numai cu avizul său. Iniţial, pentru nerespectarea legislaţiei, potrivit comunicatelor de presă, un banner al PNL a fost dat jos de pe blocul unde fusese instalat şi partidul (din care face parte şi edilul) a fost avertizat să respecte legea. Se pare că s-a rezolvat cumva, pentru că bannerul e tot acolo. Ori l-au pus la loc, ori doar s-au făcut că-l dau jos. În acelaşi timp, PMP a fost amendat pentru afişajul pe stâlpii Transurb fără avizul Primăriei. Dincolo de încordarea "muşchilor electorali", cu toate că Poliţia Locală a fost scoasă în stradă pentru a veghea la bunul mers al campaniei, se vede clar că există încrâncenare printre candidaţi, altfel nu ar fi apărut pe panourile de afişaj tot felul de însemnări şi afişe rupte sau desprinse cu intenţie. Că place sau nu electoratului, totuşi, candidaţii care au luat în serios campania politică şi-au împrăştiat în teritoriu, cum au putut şi au ştiut, materialele promoţionale, astfel încât mesajele de campanie să fie cât mai vizibile.
Bătălia continuă în slogane şi mesaje electorale:
PSD: România puternică în Europa - Mândri că suntem români!
PNL: Eurocampioni la fapte - Susţine Eurocampionii!
PDL: Europa în fiecare casă!
PMP: Ridicăm România - Mişcarea face schimbarea!
Forţa Civică: Schimbă-i cu forţa!
PPDD: Votează cu Suflet de Români!
PRM: Votaţi candidaţii PRM, pentru viitorul european al României!
PNŢCD: Apărăm România ta!
Noua Republică: Furatul ucide!
PV: VERZII - Ajunge! Se poate şi altfel
PAS: În alegerile electorale pe 25 mai votaţi soarele!
Alianţa Naţională a Agricultorilor: Votează A.N.A!
PDS: "Merită să luptăm şi să reinventăm speranţa în România, pentru poporul român"
Corina Ungureanu - Candidat independent: Votaţi Performanţa!
Trebuie amintit, la final, că alegerile pentru Parlamentul European se vor desfăşura pe 25 mai, în aceeaşi zi în care creştin-ortodocşii sărbătoresc Duminica Orbului. În religie, sărbătoarea are o conotaţie pozitivă: este asociată cu una dintre minunile săvârşite de Iisus Hristos, respectiv vindecarea unui orb din naştere. Doamne ajută la tot poporul!


Articole înrudite