25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Cu mai multă responsabilitate putem avea mai puţine distrugeri”
„Cu mai multă responsabilitate putem avea mai puţine distrugeri”

Un comunicat de ultimă oră al ALDE Galaţi face o analiză critică a Raportului de evaluare a pagubelor produse de inundaţiile catastrofale din judeţul Galaţi în luna octombrie. Preşedintele executiv ALDE Galaţi, Cristian Dima, a analizat argumentele luate în calcul de reprezentanţii a 12 comisii, constituite imediat după inundaţii, prin ordin de prefect, ce au avut misiunea să expertizeze cauzele şi consecinţele inundaţiilor de pe văile pârâurilor Geru şi Suhu, ce au avut loc în 12-13 octombrie în judeţul Galaţi. Cristian Dima admite că efectele devastatoare ale căderilor pluviometrice sunt amplificate şi favorizate şi de inerţii birocratice, şi de bâlbâieli de distribuţie a responsabilităţilor între factorii de prevenţie a fenomenelor meteorologice extreme, dar culpa de fond revine inconsecvenţei cu care este aplicată Strategia naţională de management al riscului la inundaţii pe termen mediu şi lung, elaborată încă din 2010. Aceasta includea şi normele impuse de Directiva 2007/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2007 privind evaluarea şi gestionarea riscurilor la inundaţii. Câteva dintre punctele forte ale Strategiei par să fie desprinse din constatările comisiilor Prefecturii Galaţi în zonele de maxim al calamităţilor (Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă): modificarea sistemelor de colectare a apelor prin urbanizare, practici agricole inadecvate, despăduriri. Nu în ultimul rând, nu au fost continuate digurile ce limitează albia celor două ape. Este una dintre cauzele majore pentru care, în multe situaţii, impactul inundaţiilor, exprimat în termeni de viaţă, şi sănătate umană, dar şi în pierderi economice, a crescut.
Ce propune Cristian Dima? Extinderea unor lucrări hidrografice ce nu au fost dezvoltate din 1989; dezvoltarea de lucrări de protecţie locale inelare, în jurul localităţilor; identificarea zonelor optime pentru a fi inundate controlat, care să permită acumularea de volume importante fără producerea de pagube majore; finalizarea lacurilor de acumulare la parametrii de funcţionare rezultaţi din proiectare; finalizarea şi reabilitarea polderelor pentru a asigura capacitatea optimă de funcţionare; realizarea lucrărilor de regularizare/recalibrare a albiilor.  Acestea sunt considerate adevăratele activităţi de aplicat în sensul Strategiei, şi nu cele indicate de comisii ca fiind cauze (gradul de fragmentare a suprafeţelor, lucrările deal-vale).
Pagubele considerabile, de 14 milioane de lei (peste 3,2 milioane de euro) produse infrastructurii rutiere, cele 1.700 de locuinţe şi anexe distruse, obiectivele socio-economice afectate cer acţiuni serioase şi insistente.
Preşedintele executiv ALDE, Cristian Dima, spune că trebuie să manifestăm o altă  reacţie la stimulii sociali gravi, creaţi de inundaţiile cu perioadă scurtă de repetare (în loc de o dată la 100 de ani, avem inundaţii la fiecare trei ani - 2010, 2013, 2016. Dacă vom continua să spunem din nou „mai târziu!”, va veni foarte repede momentul când, din nou, (i)responsabilii din administraţie vor exclama surprinşi: „Prea târziu!”.


Articole înrudite