29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dezbatere pe Legea Educaţiei
Dezbatere pe Legea Educaţiei
Deputatul Cezar Preda a iniţiat o campanie maraton la nivel naţional prin care vizitează mai multe oraşe, unde declanşează dezbateri. Subiectele abordate în cadrul celei de la Galaţi s-au axat pe introducerea obligativităţii uniformelor şcolare, eradicarea consumului etnobotanicelor, conştientizarea hibelor programului laptele şi cornul dublat de măr, precum şi interzicerea elevilor de a se afla în absenţa părinţilor în restaurante, baruri etc. după ora 21 de duminică până joi inclusiv.

Să ne „uniformizăm”!

Deputatul PDL a pledat pentru introducerea uniformelor în sistemul de învăţământ gimnazial, căci cel liceal şi-a reglat de la sine această chestiune, uniforma fiind adesea privită ca o dovadă de „prestigiu”. Preda consideră că legea educaţiei trebuie să prevadă existenţa unui „echipament” care să includă câte două uniforme pentru anotimpul rece şi două pentru cel cald, la un cost anual estimat în jurul a 200-400 de lei.
Marea majoritate a cadrelor didactice care s-au pronunţat pe acest subiect au fost de acord cu propunerea. O singură voce, a unui cadru didactic de la Şcoala 29, a propus consultarea psihologilor şcolari privind această măsură, iar o alta a reclamat estimarea necorespunzătoare, un singur rând de uniformă costând peste 200 de lei la Galaţi. Cezar Preda a mai susţinut că elevii care primesc burse sociale vor primi de la bugetul de stat şi fondurile necesare pentru uniforme. Un cadru didactic a subliniat faptul că numărul familiilor cu venituri îl depăşeşte pe al celor incluşi în sistemul de ajutor al statului. Soluţia lui Preda la această problemă: fonduri de la autorităţile locale, sponsorizări obţinute de şcoală etc. Iar elevii care nu ar reuşi să se conformeze nu ar trebui neapărat trimişi acasă ori să li se scadă nota la purtare, conform propunerilor profesorilor, ci, în opinia lui Preda, ar trebui să fie sancţionaţi prin amenzi, căci doar la acestea reacţionează românul.

Să stârpim naţional etnobotanicele!

Cezar Preda a lansat un mesaj pentru mobilizarea naţională privind consumul etnobotanicelor. Deputatul a precizat că lucrează la un proiect legislativ pe care deocamdată l-a pus în aşteptare. Acesta susţine că soluţia este pur şi simplu interzicerea acestor magazine. În plus, apreciază că poliţia ar trebui să se focalizeze mai mult pe protecţia copiilor, a tinerilor. Preda este convins că în spatele acestor traficanţi de etnobotanice se află şi poliţişti, aşa cum reclama cu ani în urmă că în spatele reţelelor de cămătari se aflau tot oameni în uniformă. Preda consideră că va stârni din nou valuri, însă, în opinia lui, poliţiştii ar trebui să se ocupe mai puţin de „ascultat telefoane şi întocmit dosare” politicienilor şi ar trebui să se axeze mai mult pe activităţi de ordine publică.

Laptele, cornul şi mărul – program intrat în derizoriu, gândit prost

Deşi nu a venit cu o soluţie alternativă la acest program, Cezar Preda a criticat „laptele şi cornul lui Năstase”, la care a fost adăugat mărul, fiind realizată astfel o combinaţie alimentară nefericită. Unele cadre didactice au pledat pentru realizarea contractelor cu furnizorii direct, de fiecare unitate şcolară, căci renunţarea la program ar presupune pierderea unei potenţiale finanţări europene. Mitică Dudău, fost inspector general adjunct, a punctat ideea că am putea beneficia de 75% din fondurile pentru alimentele elevilor, deşi de la noi nimeni nu a depus proiecte în acest sens. În judeţul nostru, numai şcolile din câteva localităţi oferă mere elevilor. Contractarea merelor a fost lăsată spre soluţionare primăriilor, însă primarii au reclamat faptul că, deşi au trimis oferte, agenţii economici nu au dorit să devină parteneri, din cauza birocraţiei: este nevoie de întocmirea unor dosare, banii vin prin APIA după câteva luni, timp în care furnizorii trebuie plătiţi, din fonduri pe care autorităţile nu le au. Unele cadre didactice au propus ca o parte dintre elevi să renunţe la aceste alimente. Democrat liberalul nu agrează soluţia, motivând că „trăim într-un capitalism sălbatic şi cei care au azi, mâine ar putea să nu mai aibă”.

În pijamale de la ora 21.00

Cezar Preda propune un proiect legislativ prin care începând de duminică seara, până joi seara, elevii să nu mai poată rămâne în cafenele, baruri, cluburi etc. după ora 21.00, dacă nu sunt însoţiţi de părinţi. Argumentul lui Preda: elevii nu asimilează cunoştinţe, fiind mult prea obosiţi, şi fiecare părinte se confruntă cu insistenţele copiilor de a mai întârzia serile. Agenţii economici care ar încălca această prevedere ar urma să îşi piardă licenţa de funcţionare. Preda se gândeşte să interzică şi posesia telefoanelor mobile în timpul orelor, elevii preferând să îşi trimită mesaje, decât să asculte predarea profesorilor. După cum s evede Cezar Preda are planuri mari. Dar, deocamdată, sunt doar planuri.

Articole înrudite