29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Intenţia PDL de a modifica Legea electorală a determinat opoziţia să se pronunţe pe această temă. Vicepreşedintele PNL la nivel naţional, deputatul Victor Paul Dobre, a precizat: „Poziţia PNL a fost precizată încă de la Liga Aleşilor Locali de la Braşov, în toamnă, că noi suntem pentru ca alegerile să fie în două tururi pentru primari, ca şi până acum, pentru preşedinţii de consilii judeţene, spre deosebire de actualul sistem, şi pentru parlamentari în colegii, vot uninominal în două tururi. (...) Sistemele de vot uninominal sunt mereu în două tururi şi decid în modul cel mai corect pe cel care reprezintă sau conduce o autoritate publică locală, judeteţeană, etc.” Cu această ocazie Dobre l-a criticat pe liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, care susţinea organizarea alegerilor cu un singur tur de scrutin, motivat de economisirea fondurilor. Liberalul a punctat că se încalcă principiile democratice, organizarea alegerilor libere fiind una dintre cerinţele tinerilor care şi-au dat viaţa în ’89: „Pe principiul economiilor, să mergem atunci până la capăt: să numească domnul prim-ministru Boc şi primarii, şi preşedinţii de judeţ, şi atunci facem economii. Despre ce democraţie vorbim?”.
Dobre a criticat votul uninominal, subliniind faptul că a generat apariţia în Parlament a unui partid pe care electoratul de fapt nu l-a votat; că a dus la slăbirea partidelor, la absenţa specialiştilor de care este nevoie în comisiile de specialitate, precum şi la percepţia greşită a populaţiei conform căreia parlamentarul ar fi un fel de „super-şef al primarilor”, care mai asfaltează şi el câte o stradă.
Pe de altă parte, deputatul PSD Florin Pâslaru, deşi se declară pentru două tururi de scrutin, se simte în parte confortabil şi cu ideea unui singur tur de scrutin, idee susţinută de PDL. Pâslaru a precizat: „Eu sunt pentru alegeri în două tururi de scrutin. Este normal să fie aşa. Dacă vreţi, pentru PSD, nu vreau să mă contrazic aici, deşi o fac, e bine într-un singur tur de scrutin, pentru că în actuala conjunctură, dacă mă uit la sondajele de opinie, ne-ar avantaja pe noi. Noi nu avem nimic împotrivă, putem merge într-un singur tur de scrutin, dar marea majoritate a democraţiilor din Europa merg pe două tururi de scrutin”. Tema Legii electorale a constituit pentru deputatul PSD un motan pe care să-l arunce în curtea preşedintelui Traian Băsescu. Pâslaru a declarat: „O să vedeţi că vine preşedintele Băsescu şi cu restrângerea Parlamentului într-o singură cameră şi cu reducerea numărului de parlamentari. Toate sunt petarde aruncate pentru a abate atenţia opiniei publice de la problemele reale ale României”.
În ceea ce-l priveşte, după ce a criticat modificările Legii electorale vizate de PDL, liberalul Dobre a lansat şi un avertisment: „ O să facă tot ce e posibil ca să-şi micşoreze cât mai mult pierderile. Dar îi atenţionez că de ce le e frică nu scapă, şi vor pierde alegerile. (...) Eu spun că vor pierde, şi vor pierde copios!”

Articole înrudite