21 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Mare bombă de presă, mare. "Încă" preşedintele organizaţiei judeţene a PDL Galaţi, Doruleţ Resmeriţă, s-a arătat alarmat joi, în prima conferinţă de presă comună PNL-PDL, că în educaţia gălăţeană se petrec schimbări.
"Am primit câteva semnale de la mai multe unităţi şcolare şi directori care sunt în funcţie, cum că Inspectoratul Şcolar, la cererea Ministerului Educaţiei, a trimis în toate unităţile şcolare decizia de demitere a tuturor directorilor din sistem, fără să renumească pe nimeni", a susţinut Resmeriţă. Acesta a precizat că procedura în astfel de situaţii era foarte clară în perioada când a fost el Inspector general şcolar şi că luarea unei astfel de decizii (de demitere, urmată imediat de  înlocuirea directorilor) în această perioadă de vacanţă creează disfuncţionalităţi în derularea programelor de reablitare a unităţilor şcolare.
"În general o astfel de procedură, atât timp cât am fost eu inspector general, dacă se făcea o înlocuire a unui director de la o şcoală, se trimitea această decizie consiliului de administraţie al unităţii şcolare, însoţită de o decizie de numire a altcuiva în loc. Dacă nu, se făcea o prelungire a mandatului directorului în funcţie. În momentul de faţă putem să spunem că toţi directorii unităţilor şcolare cu personalitate juridică sunt demişi, fără să ştim în continuare cine va fi director începând cu 1 septembrie", a mai spus Doruleţ Resmeriţă.
Încercând să aflăm şi părerea celor "acuzaţi", conducerea Inspectoratului Şcolar General nu a fost de găsit. Atât noul inspectorul general şcolar Mioara Enache cât şi adjunctul acestuia, Diamanta Bulai, nu au răspuns la telefon.
"Este, din păcate, primul inspector general şcolar care nu a avut o întâlnire oficială cu liderii sindicatelor din sistem la instalarea în funcţie", ne-a declarat Adrian Andrăşescu, liderul sindicatului "Educaţia", pe care am reuşit să îl contactăm pentru a vedea un punct de vedere cu privire la situaţia semnalată politic.
Sindicalistul s-a arătat totuşi intrigat de declaraţia liderului politic al PDL Galaţi, explicând că directorii sunt numiţi în funcţii prin delegaţie, pe perioade de un an, iar aceste delegaţii expiră la 31 august, în acest an. Totodată, liderul sindical a subliniat că este puţin probabil ca ministrul să solicite demiterea tuturor conducătorilor de şcoli în plin proces de examene, care se derulează în această perioadă în unităţile şcolare, adică "în timpul jocului".
Acelaşi lucru l-a susţinut şi preşedinta Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar, Lidia Antoniu: "Nici nu se pune problema de demiteri. În ultimii ani conducătorii de unităţi şcolare sunt numiţi în funcţii prin delegaţie, cu termen limitat, de câte un an. Consiliile de administraţie ale şcolilor se întrunesc la începutul lunii august, privind deciziile de numire prin delegaţie, iar de anul viitor, din ianuarie, se vor organiza concursurile pentru ocuparea acestor posturi. HG 49, din iulie, acest an, de modificarea legii educaţiei, dă lămuriri cu privire la organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de directori", a precizat liderul SIP.


Articole înrudite