08 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gruia Stoica, trimis în judecată într-un alt dosar
Gruia Stoica, trimis în judecată într-un alt dosar

La data de 13.11.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Didilă Vasile, Stoica Gruia şi Răducan Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Prin actul de sesizare s-a reţinut că în cursul anului 2003, inculpatul Didilă Vasile, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. GRUP FEROVIAR ROMÂN S.A., a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni prin care a fost preluată S.C. TRANSBORDARE VAGOANE MARFĂ CFR-TVM S.A. Iaşi. Preluarea s-a efectuat prin achiziţionarea întregului portofoliu de acţiuni de la Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Marfa - CFR MARFĂ SA.
S-a reţinut că în perioada 2003-2005 inculpaţii Stoica Gruia, Didilă Vasile şi Răducan Vasile, bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă, au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă a S.C. G.F.R. S.A. şi S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparenţă de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute şi apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile S.C. G.F.R. S.A. În cadrul grupului infracţional, fiecare dintre cei trei  inculpaţi a îndeplinit un anumit rol în circuitele evazioniste şi de spălare a banilor.
După achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al S.C. TRANSBORDARE VAGOANE MARFĂ G.F.R.-T.V.M. S.A. Iaşi, inculpaţii Didilă Vasile, Răducan Vasile şi Stoica Gruia au schimbat conducerea societăţii impunând propriile reguli.
Ulterior, inculpaţii au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de S.C. G.F.R. S.A., S.C. GRAMPET S.A. şi S.C. RAPID COM S.R.L., în scopul atât al săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi al spălării banilor astfel obţinuţi.
Circuitul financiar a vizat săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin intermediul S.C G.F.R. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la S.C. RAPID COM S.R.L., precum şi prin intermediul S.C. G.F.R.-T.V.M. S.A., urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanţă.
Prejudiciul total creat bugetului de stat este în sumă de 8.871.394,9 lei iar în cauză au fost instituite măsuri asiguratorii. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Iaşi.


Articole înrudite