03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Senatorul liberal Paul Ichim, apreciat chirurg gălăţean, consideră că este greşită menţinerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordinea Guvernului. În opinia sa, această instituţie ar trebui să fie subordonată Parlamentului. Ichim a argumentat că menţinerea acestei instituţii importante pentru societatea românească în subordinea Guvernului vor duce la diminuarea vocii sindicatelor şi patronatelor, care vor avea în curând doar un rol simbolic. Un alt subiect medical ce va bulversa sistemul medical este reprezentat de introducerea cardurilor de sănătate. Investiţia trebuie făcută de medicii de familie, mulţi dintre aceştia nu au fondurile necesare iar Casa nu le va acoperi aceste costuri. Introducerea cardurilor de sănătate va implica şi dotarea cabinetelor medicilor de familie cu cititoare de carduri. Dr. Ichim a punctat: „Este o mare fierbere în ţară, în rândul medicilor de familie. În următoarele trei luni activitatea cabinetelor de familie va fi blocată pentru introducerea cardurilor de sănătate”.
Introducerea coplăţii este o altă chestiune injustă, în opinia senatorului Ichim. Acesta apreciază că prin introducerea coplăţii cei mai afectaţi vor fi pensionarii, pentru că ei reprezintă segmentul cel mai bolnav al populaţiei. În cadrul dezbaterilor Comisiei de sănătate de la Senat, liberalii au susţinut exceptarea de la coplată a pensionarilor cu venituri reduse, astfel ca cei cu sub 1.500 sau măcar sub 1.000 de lei pensie să nu fie obligaţi să achite coplata. Dr. Ichim a susţinut că există foarte mulţi pensionari singuri, care, prin introducerea coplăţii nu vor mai putea să îşi asigure traiul zilnic: „Ni s-a spus că acest sistem se aplică şi în statele UE, dar şi în SUA. Corect! Numai că americanul plăteşte o coplată de 15 dolari la un salariu de 1.500 de dolari, iar pensionarii nu plătesc deloc. Spre deosebire de cazul României, unde toţi pensionarii care au pensia de peste 700 de lei ar trebui să cotizeze cu câte 600 de lei pe an, cât este coplata”.
Prin introducerea coplăţii se vor strânge la nivel naţional circa 300 de milioane de lei, sumă care, în opinia doctorului Ichim, reprezintă “o picătură într-o mare de necesitate, căci această sumă nu va rezolva criza din sistemul sanitar”. Propunerea liberalilor privind exceptarea de la achitarea coplăţii a pensionarilor cu venituri mici mai are o şansă în Camera Deputaţilor, decizională pe această chestiune.

Articole înrudite